Utredare vill förkorta tvister

ARBETSRÄTT2012-09-28

Tvister kring uppsägningar kan göras kortare och därmed billigare för arbetsgivaren, anser utredaren Jonas Malmberg. Inte utan försämringar i anställningsskyddet, hävdar en enig fackföreningsrörelse.

Arbetsrättsprofessor Jonas Malmberg överlämnade i dag, fredag, sin utredning om uppsägningstvister till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Utredaren föreslår att om det blir tvist om en uppsägning, ska anställningen upphöra efter ett år. Det kommer att skynda på parternas förlikningsförhandlingar och även göra domstolarna effektivare, tror Jonas Malmberg.

I nuläget består anställningen så länge tvisten om uppsägningens saklighet pågår. Under tiden har arbetstagaren rätt till lön och andra förmåner. Enligt utredningen tar varannan domstolstvist om uppsägning mer än ett och ett halvt år. Om tvisten prövas i både tingsrätt och Arbetsdomstolen tar det ofta ytterligare ett och ett halvt år. Men de allra flesta uppsägningstvister löses mycket snabbare av parterna själva.

Jonas Malmberg föreslår också att arbetsgivare med färre än 50 anställda ska få en ”rabatt” på anställningsskyddslagens skadeståndsnivåer.

Utredningens tredje förslag är att det ska bli omöjligt att ogiltigförklara en arbetsbristsuppsägning för att en arbetsgivare struntat i omplaceringsskyldigheten. I sådana situationer ska det bara gå att döma arbetsgivaren till ekonomiskt skadestånd.

Om det blir billigare för arbetsgivarna att genomgå tvister kring uppsägningar, kommer fler att våga anställa. Det är regeringens förhoppning. Men från fackligt håll hävdar man att sambandet är svagt mellan nivåerna på skadestånden enligt anställningsskyddslagen och viljan att anställa.

Inte heller forskningen har kunnat belägga att anställningsskyddet skulle påverka arbetslösheten, konstaterar Jonas Malmberg i utredningen.

LO, TCO och Saco uttalar gemensam kritik mot utredningsförslagen. ”Ändringarna betyder att arbetstagarna kommer att tvingas in i förlikningar med betydligt lägre ersättning än nu” skriver Karl-Petter Thorwaldsson, LO; Eva Nordmark, TCO och Göran Arrius, Saco, tillsammans i en debattartikel i Svenska Dagbladet. De fortsätter: ”I ett anställningsförhållande är det arbetsgivaren som är den starkaste parten. Det är också arbetsgivaren som fattar beslut om en uppsägning, och är den som ska stå för risken för att uppsägningen är felaktig”.

De tre fackliga företrädarna anser att utredningens förslag är ”stora principiella ändringar när det gäller en så central fråga som anställningsskyddet”. De utgår från att regeringen inte kommer att genomföra utredningens förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA