Transportstyrelsen får kritik

TRANSPORTSTYRELSEN2022-04-14
Riksrevisionen är mycket kritisk mot Transportstyrelsen för att myndigheten tar för mycket betalt av medborgarna. För en avgiftsfinansierad verksamhet redovisar myndigheten en vinst på 14 miljoner kronor.

I en revisionsrapport påpekar Riksrevisionen att Transportstyrelsen redovisar ett ackumulerat överskott på cirka 14 miljoner kronor för en avgiftsfinansierad verksamhet. 

Enligt regelverket ska Transportstyrelsen beräkna avgifterna så att de täcker verksamhetens kostnader. Avgifterna får inte vara högre än kostnaderna. Verksamheten ska gå plus minus noll på ett eller några års sikt, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen har enligt Riksrevisionen återkommande redovisat ett överskott under många år, utan att myndigheten justerat sina avgifter. Riksrevisionen bedömer därför enligt revisionsrapporten att myndigheten inte följer det ekonomiska målet om full kostnadstäckning. Under 2021 var överskottet 424 000 kronor.

Den verksamhet som genererar mest intäkter är enligt revisionsrapporten sms-tjänsten ”Vem äger fordonet?”. Under 2021 svarade den för ungefär 80 procent av verksamhetens intäkter inom avgiftsområdet.

Riksrevisionen rekommenderar Transportstyrelsen att ta fram en plan för hur resultatet för den avgiftsfinansierade verksamheten ska komma i balans och kräver ett svar från myndigheten senast 2 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.