Trögt för jämställdheten inom EU

TCO2006-04-07

Jämställdheten går inte framåt i Europa, anser TCO i en rapport som bygger på en attitydundersökning som tjänstemannaorganisationen låtit göra i fem EU-länder. 

På uppdrag av TCO har ett undersökningsföretag intervjuat 1 000 personer i Sverige, Polen, England, Italien och Tyskland. Enligt undersökningen anser en majoritet inte att mammor ska yrkesarbeta i samma utsträckning som pappor om de har små barn.

Både män och kvinnor i Europa tycker att männen ska ta ett större ansvar för barnen. Mer än sju av tio av de tillfrågade ansåg att pappor bör ägna mer tid åt sina barn för att mammorna ska få samma möjligheter att jobba. I alla länder utom Storbritannien ansåg fler kvinnor än män att pappor bör ägna mer tid åt sina barn.

Intervjuerna visar att ungdomar har lika ojämställda attityder som de äldre. I Polen, Italien och Tyskland var det färre i åldersgruppen 15-24 år som tyckte att papporna bör ta ett större ansvar för barnen jämfört med dem i åldersgruppen 55-64 år.

I samtliga länder ansåg de flesta att staten bör erbjuda offentlig barnomsorg för att mammorna och papporna skall ha samma möjlighet att jobba. Italien är det land där flest, över 85 procent, anser att staten ska ansvara för barnomsorgen.

Majoriteten i undersökningen tycker att kvinnor med små barn som inte börjat skolan inte bör arbeta i samma utsträckning som pappor. Speciellt stort är motståndet i Storbritannien, där sju av tio tillfrågade inte tyckte att småbarnsmammor ska arbeta lika mycket som papporna.

Enligt TCOs rapport leder bristen på bra och billig förskola i kombination med konservativa könsvärderingar till att många kvinnor avstår från barnafödande. I flera länder pekar prognoserna på en minskande befolkning. Samtidigt avstår många kvinnor i en del länder från yrkeslivet på grund av dyr och dålig barnomsorg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA