Tvist om uppsägningar på Arbetsmiljöverket

MBL2007-05-24

I samband med nedskärningarna på Arbetsmiljöverket har arbetsgivaren på egen hand valt ut ett trettiotal tjänster som ska behållas tillfälligt. Ett brott mot lagen, anser ST-avdelningen.

Arbetsmiljöverket sade på onsdagen upp 85 personer på grund av arbetsbrist. Orsaken är de kraftiga neddragningarna av anslagen i regeringens budget.

Under våren har de lokala parterna förhandlat om uppsägningar. Men samtidigt upptäckte verkets ledning att det finns resurser för en tillfällig förstärkning av bemanningen, beroende på tjänstledigheter och kommande pensionsavgångar.

Det handlade om ett trettiotal tjänster, och arbetsgivaren valde ut dem utan att informera eller förhandla med facken.

– Vi fick reda på det genom att medlemmar kom till oss och var glada för att de fick behålla jobbet trots allt, berättar Mitte Andåker Berg, ordförande i ST-klubben på Arbetsmiljöverkets huvudkontor. Och det blir omöjligt att förhandla nu, när arbetsgivaren redan har talat med dem som berörs.

Arbetsgivaren har inte brutit mot anställningsskyddslagens princip sist in – först ut inom de så kallade turordningskretsarna, enligt Mitte Andåker Berg. Däremot har de ensidigt bestämt vilka arbetsuppgifter verket ska fortsätta att utföra med hjälp av den tillfälliga förstärkningen.

Indelningen i turordningskretsar baseras på arbetsuppgifter. Verkets huvudkontor och tio distriktskontor har delats in i så mycket som 112 kretsar, vilket innebär att ett stort antal, 37 stycken, bara innehåller en heltidstjänst. Arbetsgivaren har nu tillfälligt ”återbemannat” vissa av enmanskretsarna.

– Vi tolkar det som att man har gått in och handplockat folk, och vi anser att vi borde ha varit med och valt kretsar, säger Mitte Andåker Berg.

Arbetsgivarens agerande är ett brott mot Medbestämmandelagen, MBL, anser facket, och nu väntar tvisteförhandlingar. Tvisten kan leda till att arbetsgivaren måste betala skadestånd, men den påverkar inte uppsägningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA