Bild: Roland Magnusson/Mostphotos

Utredning föreslår 28 nya servicekontor

SERVICEKONTOR2020-12-18
Det ska inrättas 28 nya servicekontor på olika orter runt om i landet, föreslår en statlig utredning. Varje servicekontor bör också kunna rymma fler myndigheter än Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen, enligt utredningen.

Regeringens särskilde utredare, Sven-Erik Österberg, föreslår att 28 nya servicekontor placeras ut runt om i landet. Enligt förslaget, som nu går ut på remiss till ett antal instanser, ska 15 av dessa kontor placeras i glesbygd och 11 i så kallade utsatta områden.

Två till tre servicekontor ska dessutom förläggas centralt i landets olika storstadsområden.

För tillfället finns det 121 servicekontor, där medborgare kan uträtta ärenden till Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. På en del servicekontor går det också att besöka Arbetsförmedlingen.

Utredaren anser dock att fler myndigheter kan etablera verksamhet på servicekontoren, bland annat Centrala studiestödsnämnden, Kronofogdemyndigheten, Trafikverket och Transportstyrelsen.

Det pågår även en förstudie om huruvida det är lämpligt att även Polisen ska kunna ansluta sig till servicekontoren, men det tar inte utredaren ställning till i nuläget.

Ett annat förslag är att mobila servicekontor, liknande de som Polisen redan har på vissa ställen, införs på försök.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.