Utredning föreslår flytt från Grythyttan

HÖGSKOLAN2020-06-16
En ny utredning föreslår att restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan flyttas till Örebro. Ett beslut om utbildningens framtid väntas till hösten.

Svårigheter att fylla platser på program, en ohållbar ekonomi, rekryteringsutmaningar och svårigheter med att renovera och bygga nytt. Det är några av de problem som utredaren Erik Amnå lyfter i sin rapport om restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, som är en del av Örebro universitet.

Han föreslår därför att utbildningen i stället flyttas till universitetets huvudcampus i Örebro.

– Där finns bättre möjligheter att rekrytera och behålla skicklig personal och kompetenta studenter, stordriften ger rimligare villkor för att få intäkterna att räcka till, sade han under en pressträff på tisdagen där utredningen presenterades.

För den befintliga personalen ser Erik Amnå framför allt positiva konsekvenser av flytten, även om den kan leda till att en del anställda får börja pendla.

– Jag ser i stort sett bara positiva möjligheter för personalen, bortsett från den olägenhet som det innebär för vissa att de i stället för många studenter nu måste börja pendla. De får en större arbetsmiljö med fler medarbetare och fler olikheter, en större rymd för idéer och möjlighet att utsätta sig för fler impulser utifrån. Många av dem bor också redan i Örebro.

Örebro universitets styrelse kommer att fatta ett beslut i frågan i början av september i år. Rektorn Johan Schnürer konstaterade vid pressträffen att en flytt är huvudalternativet:

– Utredningen har kommit med ett väldigt tydligt förslag och då ska vi titta på det och göra en noggrann konsekvensanalys som styrelsen sedan kan fatta ett beslut utifrån.

Utredningen föreslår trots flytten av utbildningen att universitetet behåller Måltidens hus, som tros kunna bli en ”nod för hållbar gastronomi” och användas till möten och kompetensutveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.