Utredning föreslår flytt från Grythyttan

HÖGSKOLAN2020-06-16

En ny utredning föreslår att restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan flyttas till Örebro. Ett beslut om utbildningens framtid väntas till hösten.

Svårigheter att fylla platser på program, en ohållbar ekonomi, rekryteringsutmaningar och svårigheter med att renovera och bygga nytt. Det är några av de problem som utredaren Erik Amnå lyfter i sin rapport om restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, som är en del av Örebro universitet.

Han föreslår därför att utbildningen i stället flyttas till universitetets huvudcampus i Örebro.

– Där finns bättre möjligheter att rekrytera och behålla skicklig personal och kompetenta studenter, stordriften ger rimligare villkor för att få intäkterna att räcka till, sade han under en pressträff på tisdagen där utredningen presenterades.

För den befintliga personalen ser Erik Amnå framför allt positiva konsekvenser av flytten, även om den kan leda till att en del anställda får börja pendla.

– Jag ser i stort sett bara positiva möjligheter för personalen, bortsett från den olägenhet som det innebär för vissa att de i stället för många studenter nu måste börja pendla. De får en större arbetsmiljö med fler medarbetare och fler olikheter, en större rymd för idéer och möjlighet att utsätta sig för fler impulser utifrån. Många av dem bor också redan i Örebro.

Örebro universitets styrelse kommer att fatta ett beslut i frågan i början av september i år. Rektorn Johan Schnürer konstaterade vid pressträffen att en flytt är huvudalternativet:

– Utredningen har kommit med ett väldigt tydligt förslag och då ska vi titta på det och göra en noggrann konsekvensanalys som styrelsen sedan kan fatta ett beslut utifrån.

Utredningen föreslår trots flytten av utbildningen att universitetet behåller Måltidens hus, som tros kunna bli en ”nod för hållbar gastronomi” och användas till möten och kompetensutveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.