Vägverket får skarp kritik

TRAFIK2007-03-02

Vägtrafikinspektionen riktar i en skrivelse skarp kritik mot Vägverket för brister i trafiksäkerhetsarbetet. Enligt skrivelsen finns en bristande säkerhetskultur inom Vägverket.

Vägtrafikinspektionen varnade i sitt skarpt formulerade brev för nya allvarliga bussolyckor i Sverige. Brevet anlände dagen innan den olycka i Uppland där sex personer miste livet.

– Det här är mycket ovanligt. Det är stark kritik vi framför. Får vi inte respons så tar vi upp det här med regeringen, säger Håkan Östlin, trafiksäkerhetsexpert på Vägtrafikinspektionen, till Dagens Nyheter.

”Säkerhet betraktas inte som en förutsättning för trafiken utan som en restriktion för framkomligheten”, skriver Vägtrafikinspektionen i sitt brev.

Upprinnelsen till brevet är en granskning inspektionen gjort efter den allvarliga bussolyckan i Ängelsberg för fyra år sedan då sex personer omkom. Haverikommissionen presenterade efter den olyckan en lista med elva åtgärder man rekommenderade Vägverket att genomföra för att minska risken för framtida olyckor, bland annat krav på vintedäck för bussar. Enligt Vägtrafikinspektionen är det bara två av dem som Vägverket tagit itu med.

– Vägverket var nonchalant i dialogen med Haverikommissionen. Verket är inte vant vid granskning och att någon säger åt dem vad de ska göra, säger Håkan Östlin.

Han hävdar i Dagens Nyheter att Vägverkets bristande säkerhetsarbete äventyrar de delmål riksdagen satt upp för nollvisionen: max 270 dödade i trafiken under 2007.

Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö säger till tidningen att han tar kritiken på allvar:

– Vi ska titta på detta och bena ut om vi har brustit och då ska vi bättra oss. Men jag tycker vi har en välutvecklad säkerhetskultur, säger Ingemar Skogö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA