Varnar för massuppsägningar

LÖNER2008-06-12

Bristen på pengar i den statliga sektorn kan leda till tusentals uppsägningar. Nu är läget akut och orsaken är systemet för pris- och löneomräkning, enligt en ledare i Dagens Nyheter. ST har framhållit det problemet under lång tid.

”Regeringen behöver inte gå längre än till sitt eget regeringskansli för att upptäcka resursproblemen. Samtidigt som staten gör stora överskott är många myndigheter hårt pressade”, skriver ledarskribenten Peter Wolodarski i Dagens Nyheter.

Enligt ledaren är rättsväsendet det mest flagranta exemplet men långt ifrån det enda. Även forskning och utbildning har drabbats av urvattnade anslag som tvingat fram besparingar.

”En viktig och dold förklaring till den uppkomna situationen är det statliga systemet för pris- och löneomräkning”, heter det vidare. ”Tanken är att myndigheterna varje år ska kompenseras för att deras kostnader stiger i takt med resten av samhället. Men uppräkningen är numera så snålt tilltagen att anslagen räcker till mindre och mindre varje år”.

I ledaren påpekas att pris- och löneomräkningen för 2008 var 0,78 procent, den lägsta siffran sedan man började använda systemet, medan löneökningarna legat på minst 3 procent per år. Detta tvingar myndigheterna till att spara.

Pris- och löneomräkningen sker enligt en formel som utgår från hur lönekostnaderna utvecklats de senaste två åren för tjänstemän inom tillverkningsindustrin. Från det görs ett avdrag med hur mycket produktiviteten ökat under samma period. Därför ersätts statlig verksamhet inte helt för sina kostnadsökningar, konstateras i ledaren.

Syftet är lovvärt, eftersom det uppmuntrar myndigheterna till att förbättra sig, men om det ska ha verkan måste systemet vara förutsägbart, ha marginaler för konjunktursvängningar och myndigheterna inte förlora pengar så snart de gör bra ifrån sig, menar Wolodarski.

Enligt honom är godtycket betydande. De privata arbetsgivarna har fått rabatt på avgifterna till tjänstepensioner men det har inte den statliga sektorn fått.

Som en bov i dramat utpekas statsminister Göran Persson som gjorde besparingar genom att minska pris- och löneomräkningen, senast 2003. Beslutet uppmärksammades inte i medierna men för den statliga förvaltningen fick det effekter, som ytterligare förstärkts.

När löner och priser åter ökar samtidigt, som pris- och löneomräkningstalet är rekordlågt, blir situationen ohållbar, heter det i ledaren. Enligt en beräkning skulle det kosta 1,5 miljarder att återställa pris- och löneomräkningen till tiden för besparingen 2003.

”Dessa felräkningspengar i regeringens budget kan utgöra skillnaden mellan stor och liten kris i statlig sektor under det kommande året”, slutar Wolodarski sin ledare.

Wolodarskis slutsats är ingen nyhet för ST, som under flera år varit kritiskt mot systemet för pris- och löneomräkning. Inför vårbudgeten 2008 påpekade ST att anslagsuppräkningen för de statligt anställdas löneökningar beror på ett systemfel, som uppstått när beräkningsmetoderna ändrades någon gång under 2004.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA