”Vi går mot kontorsfabriker”

ARBETSMILJÖ2003-12-16

Nästan hälften av STs kvinnliga medlemmar sitter med ensidiga arbetsuppgifter framför datorn större delen av sin arbetstid. Det visar den nya arbetsmiljöundersökning som ST presenterar i början av november.

Datorn har varit ett arbetsredskap för statligt anställda under hela 90-talet, men tiden vi tillbringar vid skärmen har ökat markant. I mitten av 90-talet arbetade en knapp tredjedel av ST-kvinnorna nästan hela tiden vid datorn. I år handlar det om nära två tredjedelar, 62 procent. Bland de manliga ST-medlemmarna har andelen ökat från 18 till 42 procent.
Datorn styr arbetet. 60 procent av kvinnorna och 30 procent av männen anger i STs arbetsmiljöundersökning att de i hög grad är styrda av datarutiner. Handläggare av båda könen och kvinnliga assistenter är de som upplever den hårdaste styrningen.

Myndigheter som har mycket medborgarkontakter är mer styrda av datarutiner i verksamheten. Sämst till ligger Centrala studiestödsnämnden (CSN), kronofogden och skatteförvaltningen med 81, 79 respektive 73 procent, medan ”bara” 35 procent av ST-medlemmarna på högskolan känner sig hårt styrda.
CSN och kronofogden är också, tillsammans med medlemmarna på AMS och inom polisen, de som i störst utsträckning uppger att de har ensidiga och bundna arbetsuppgifter vid datorn.
Sådant arbete – styrt, bundet och ensidigt – är ett hot mot hälsan, visar undersökningen. Värk i nacke, rygg, axlar och armar är betydligt vanligare bland anställda som sysslar med ensidigt datorarbete nästan hela dagen. Man är också oftare trött och håglös. För statsanställda som arbetar mycket med medborgarkontakter förvärras besvären om datarutiner styr arbetet.

– Statistiken över besvär visar att det finns tydliga vinnare och förlorare i datoriseringen, säger Åke Hedbom, ombudsman på ST. En klar tendens i delar av statsförvaltningen är att vi får mer av ensidigt datorarbete. Vi går mot ett slags kontorsfabriker.
Datasystem och skärmbilder, gränssnitt, är inte anpassade efter vårt sätt att arbeta, anser han.

– Och detta trots att kunskapen finns. Det går att göra om systemen så att datorarbete inte blir lika bundet och ensidigt.
ST genomför under hösten och våren en serie seminarier om IT-utvecklingen och dess konsekvenser för anställda inom statsförvaltningen.

Fotnot: STs arbetsmiljöundersökning är en uppföljning av den undersökning som gjordes 1999. Den presenteras i nästa nummer av Statstjänstemannen.

Datorarbete i staten

62 procent av kvinnorna och 42 procent av männen i ST arbetar nästan hela tiden vid dator.
60 procent av de kvinnor som har ett ensidigt datorarbete större delen av dagen lider av värk i nacke, axlar, armar eller övre delen av ryggen. Motsvarande för männen är cirka 40 procent.
Vid myndigheter med mycket medborgarkontakter är datorbundenheten och datorstyrningen större, och besvären mer omfattande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA