Annons:

Demokrati

Ämne:Demokrati
Här hittar du de artiklar Publikt publicerat om Demokrati. Du kan även följa vad Publikt skriver om Demokrati genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
PostnordNyhetPostnord krävs på 453 000 kronor av Falu kommun för missen med poströster som ledde till omval i Falun. Enligt kommunen var det Postnords fel att en säck med poströster kom fram för sent, skriver Dala-Demokraten.
DemokratiNyhetSamarbetsorganisationen OSSE riktar kritik i sex punkter mot det svenska valsystemet, efter att ha haft valobservatörer på plats i samband med höstens val. Hanteringen av valsedlar och partiernas finansiering är två huvudpunkter.
DemokratiDebattPopulistpartier vinner makt och åsidosätter rättssystemet, och det som händer i andra länder kan hända även i Sverige. Allra mest oroande är det när stödet för demokratin försvagas bland de unga, skriver tre medlemmar i Liberalerna, som vill inrätta ett nationellt demokratimuseum.
PolenNyhetDe domare som avskedats av den polska regeringen är djupt oroade för domstolarnas oberoende i Polen. När 34 domare i Högsta domstolen tvingas i pension i sommar kommer två av tre domare att vara nyutnämnda, uppger SVT.
DemokratiNyhetI den årliga rankning som görs av tidningen The Economist kvalar bara 11 av EU-länderna in som fullständiga demokratier, varav Sverige är en. De övriga 17 har demokratiska brister.
YTTRANDEFRIHETNyhetStyrelseordföranden och generaldirektören i Statens kulturråd riktar i ett öppet brev till Säkerhetspolisen skarp kritik mot Polisens beslut att tillåta den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera i samband med Bokmässan i Göteborg.
USANyhetLedaren för de amerikanska statsanställdas fackförbund AFGE deklarerar att hans medlemmar kommer att fortsätta att kämpa för statlig service ”oavsett vem som sitter i Vita huset”. STs ordförande Britta Lejon ser den blivande presidenten Donald Trump som ett hot mot demokratin och freden.
TryckfrihetNyhetSveriges utrikesminister Margot Wallström, S, och Finlands motsvarighet Timo Soini, Sannfinländarna, har skrivit en gemensam debattartikel till försvar för yttrandefriheten i samband med tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum.
DomstolarNyhetNämndemännens politiska färg påverkar de asylsökandes möjlighet att få uppehållstillstånd i migrationsdomstolarna. Den slutsatsen dras i en studie som genomförts vid Uppsala universitet.
HögskolanNyhetOckså en professor får ha privata åsikter och framföra dem offentligt på Twitter. Det är innebörden av ett beslut från Justitieombudsmannen, JO.
ÖppenhetNyhetMejl som inte diarieförs. Långdragna sekretessprövningar. Dokument som förvandlas till »arbetsmaterial«. För Publikt berättar grävande journalister om hur myndigheter kringgår offentlighetsprincipen.
RiksdagsvaletNyhet”Den stora frågan är om partierna klarar att sätta folkets intressen framför partiintresset. Det behövs för att det inte ska bli kaos.” Det säger STs ordförande Britta Lejon om valresultatet och det oklara parlamentariska läget.
HögskolanNyhetAlla partier, även nazistiska Svenskarnas parti, är välkomna till Linnéuniversitetet, enligt universitetsledningen. SFS, Sveriges förenade studentkårer, är kritiskt, rapporterar P4 Kronoberg. Men STs företrädare vid universitetet stöder ledningens beslut.
InternetNyhetDen turkiska telekommyndigheten TIB blockerar nu också allmänhetens tillgång till YouTube. Stängningen kom sedan ett ljudklipp från ett hemligt säkerhetsmöte publicerats på webbplatsen.
InternetNyhetEn turkisk förvaltningsdomstol har upphävt det turkiska förbudet mot Twitter i avvaktan på en fullständig prövning, uppger brittiska BBC.
Prenumerera på