Annons:
Digitalisering
Nyhet
AVPeter Nordebo0 kommentarerTyck till!

Digitalisering förändrar villkor i arbetslivet

Digitaliseringen tvingar fram en delvis ny statlig arbetsgivarpolitik, konstaterar Arbetsgivarverket i en ny rapport. Arbetsgivarpolitiken behöver förändras för att utveckla kompetensförsörjningen och effektivisera verksamheten.

Den nya tekniken driver fram en strukturomvandling där företag, branscher, yrken och jobb har en allt kortare livslängd, skriver Arbetsgivarverket i rapporten. Det är få som i framtiden kan förvänta sig att ha samma jobb under ett allt längre arbetsliv, och den enskilde ansvarar själv  för sin egen kompetens. Men för att säkra kompetensförsörjning och sysselsättning bör arbetsmarknadens parter, tillsammans med staten, utveckla ett nytt system för livslångt lärande, kompetensutveckling och omställning, anser myndigheten. Viktiga arbetsgivarpolitiska frågor blir då hur ett sådant system ska finansieras, vem som ska bestämma över studiernas inriktning eller när och hur studierna ska genomföras.

”Vi har identifierat nästan 20 olika områden där vi tror att vi måste anpassa arbetsgivarpolitiken så det är svårt att värdera vilka som är viktigast. Men om jag tvingas säga ett tror jag att den polarisering vi ser på arbetsmarknaden mellan högutbildade, som det oftast råder brist på, och de som saknar utbildning riskerar att förstärkas av digitaliseringen”, konstaterar rapportens författare, chefsekonom Roger Vilhelmsson, i ett pressmeddelande.

Digitaliseringen gör att anställningstryggheten i framtiden kommer att bero på kompetens snarare än turordningsregler, enligt rapporten. Även om det i staten redan finns ett avtal som är mer kopplat till arbetsuppgifterna skulle en överenskommelse om las på andra delar av arbetsmarknaden vara något som även statliga arbetsgivare måste förhålla sig till.

”Rapporten ska framför allt ses som ett diskussionsunderlag för myndigheter om hur viktiga områden inom arbetsgivarpolitiken påverkas av digitaliseringen. Att digitaliseringen redan har fått och väntas få ännu större konsekvenser på arbetsmarknaden är välkänt och vi myndigheter måste anpassa vår arbetsgivarpolitik för att klara kompetensförsörjningen och verksamheterna. I rapporten finns inga instruktioner eller nya ståndpunkter utan vi vill helt enkelt lyfta frågor som behöver diskuteras”, förtydligar Roger Vilhelmsson.

Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.