En cynisk attack

LEDARE2005-09-13
Av:  Jan-Åke Porseryd

Den borgerliga alliansens förslag att försämra a-kassa och sjukersättning är inte bara ett kraftfullt angrepp mot landets löntagare. Det är också ett rejält hot mot facklig verksamhet.

Den borgerliga Allians för Sverige går nu, ett år före
nästa riksdagsval, till hårt angrepp mot arbetslösa och sjuka. Det är en förvånansvärt kraftfull attack mot löntagarna. Ett utmanande förslag för att bekosta stora skattesänkningar.

Alliansen, med moderatledaren Fredrik Reinfeldt i spetsen, skär rejält i a-kasseersättningen.

De första 100 dagarna av arbetslöshet sänks ersättningen från dagens maximala 730 kronor till 680 eller cirka 1000 kronor i månaden. Efter 200 dagar sätts ersättningen ned ytterligare, till 70 procent.

För den som varit arbetslös i mer än 300 dagar blir det drastiska, närmast katastrofala förändringar. Hon/han kastas, enligt den borgerliga modellen, in i direkt fattigdom. Dagsinkomsten faller från 630 kronor om dagen till 320 kronor. Det blir efter skatt cirka 5 000 kronor att leva på (om det ens är möjligt att klara sig på den summan). Syftet är att öka pressen på de arbetslösa att ta de jobb som finns, är den borgerliga alliansens kyliga besked.

Alliansen tycker att de långtidsarbetslösa ska acceptera arbeten med löner kring 7 000 kronor i månaden, vilket naturligtvis kommer att skapa ett nytt låglöneproletariat i Sverige.

Inte nog med denna öppet redovisade människofientliga syn.

Alliansen vill dessutom höja avgiften till a-kassan ordentligt – med 150 procent – och göra den obligatorisk. För den enskilde kan höjningen bli upp till 300 kronor i månaden. Åtgärden blir utan tvekan ett grundskott mot den solidariska, i huvudsak skattefinansierade a-kassan, samtidigt som den är ett rejält hot mot fackens möjligheter att behålla och rekrytera medlemmar. ”Om de höjer avgifterna är det ett helvete” kommenterar Holger Eriksson, HTFs ordförande.

Även förslagen om försämrade sjukregler kommer att slå hårt mot löntagarna. Här görs besparingar på cirka 15 miljarder kronor. Den sjukpenninggrundande inkomsten ska räknas på perioder bakåt i tiden. I många fall kommer bara drygt 60 procent av inkomsten att betalas ut i sjuklön. Det gäller t ex vid övergång från studier till arbete, från deltid till heltid eller från arbetslöshet till heltidsarbete. TCO har presenterat en rad sådana exempel.

TCOs ordförande Sture Nordh, normalt återhållsam, spar inte på krutet denna gång: ”Skulle detta bli verklighet så innebär det i praktiken ett välfärdspolitiskt systemskifte.”

Fredrik Reinfeldt, Alliansens obestridde ledare, har under senare tid velat framställa sig som löntagarnas och fackens vän.

De ovan beskrivna utspelen och de historiska erfarenheterna talar ett helt annat språk.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Ammi (ej verifierad) mån, 09/19/2005 - 18:26
Det är fel att attackera de sjuka och arbetslösa, pengarna borde gå att ta någon annanstans ifrån, dvs de med högre löner bl a. Sedan borde arbetslösa direktörer m fl inte kunna sko sig på skattebetalarna (ex Häll Eriksson), de ska ned till rimlig nivå och man ska kräva att de söker arbete.
Man blir mörkrädd när man läser vad moderaterna har i sikte, men det är inte mycket bättre som vi har det idag. Själv har jag 6200 kronor per månad inklusive bostadsbidrag, för att jag är sjuk. De håller en sjukskriven länge, för när man ska få sjukpension så räknar man på de sista åren... Det är fattigdom minsann..
Något är ju fel i samhället, och jag tror att det måste till drastiska åtgärder. Men inte som ovan nämnda - fattigdomen ska väl ändå inte återinföras i Sverige?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA