"Extrapengarna räcker inte"

RÄTTVÄSENDET2003-09-24

Kriminalvården får 150 miljoner extra nästa år.–Men det är för lite, säger Sven-Erik Larsson, ordförande i ST-Kriminalvård.

Sammantaget får hela rättsväsendet en förstärkning med 550 miljoner från 2004.

Rättsväsendets ekonomi är ansträngd, konstaterar regeringen. Framför allt gick kriminalvården med stort underskott och mot slutet av år 2002 utnyttjades anslagskrediten med drygt 220 miljoner kronor.

Även domstolsväsendet överskred medelstilldelningen, med 95 miljoner kronor.

Av de 550 miljonerna tilldelas polisorganisationen 225 miljoner, kriminalvården 150, rättshjälpen 100 och domstolsväsendet 50 miljoner.

Extrapengarna till domstolsväsendet ska användas till det fortsatta reformarbetet, medan tillskottet till kriminalvården är till för att bland annat bygga ut antalet platser på anstalter och häkten.

–De 400 miljoner kronor som vi fått i tillägg i år finns inte med i det underlag som budgeten räknas upp med för 2004, konstaterar Sven-Erik Larsson, ordförande för ST-Kriminalvård. Av de 150 miljoner som föreslås i tillägg för nästa år är 30 miljoner avsedda för narkotikasatsning. Återstår 120 miljoner extra och det är alldeles för lite.

Enligt honom måste kriminalvården ”som vanligt” få pengar i tilläggsbudgeten i vår och utnyttja anslagskrediten till det yttersta.

I förra årets budget tillfördes polisorganisationen 600 miljoner för 2004. Satsningarna på polisen ska fortsätta, och därför tillskjuts ytterligare 225 miljoner från 2004. Förstärkningen ska bland annat användas till att kompensera Polismyndigheten i Västra Götaland för de merkostnader som denna fick i samband med toppmötet i Göteborg 2001.

I satsningen på polisen ingår målet att utbilda 4 000 nya poliser och minst 10 miljoner årligen under tre år öronmärks för kampen mot människohandel.

Hela rättsväsendet får 2004 drygt 26,4 miljarder, 2005 cirka 26,7 och 2006 cirka 27,3 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA