Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, hoppas att beslutet om att skjuta fram omstöpningen av myndigheten till 2022 kan leda till en stunds arbetsro för personalen, säger han till Publikt.
Bild: Casper Hedberg
Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, hoppas att beslutet om att skjuta fram omstöpningen av myndigheten till 2022 kan leda till en stunds arbetsro för personalen, säger han till Publikt.

Facket välkomnar uppskjuten reform

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-12-09

Även om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.

Att reformen flyttas fram till 2022 leder förhoppningsvis till arbetsro och lugn för de anställda som är kvar inom myndigheten efter de varsel och kontorsnedläggningar som avlöst varandra en längre tid, hoppas Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

– Att det här har varit huvudlöst och att man har gått för fort fram är precis vad vi från STs sida har drivit under hela året, så självklart är det positivt att reformen nu skjuts upp, säger han till Publikt.

Han lyfter däremot fram att beslutet borde ha tagits betydligt tidigare, än under den helg av diskussioner som varit efter att Vänsterpartiet förra veckan meddelade att deras hot om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, står fast.

– Eftersom man har forcerat så snabbt har så många försvunnit, och det tar tid innan man får tillbaka personal. Det gör att det kan bli svårt att hantera läget framåt, säger Fredrik Andersson.

Att regeringen också meddelar att reformen inte enbart kommer att bygga på lagen om valfrihetsystem, LOV, gör beskedet än mer positivt, menar han.

– Det blir en annan inriktning på det, när man inte bara ska tänka privatisering direkt, säger Fredrik Andersson.

På presskonferensen tidigare i dag framhöll Eva Nordmark att utgångspunkten i stället ska vara att upphandlingsform av matchningstjänster ska väljas efter vad som passar från fall till fall.

– Även om det kanske också är kortsiktigt att bara skjuta upp allting ett år får vi ändå se det här som en vinst, och sedan försöka fortsätta vårt arbete kring att påverka för att visa de saker som vi gör bra inom Arbetsförmedlingen även framöver, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA