Försäkringskassan efterskänker miljoner

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2016-11-03

Försäkringskassan avstår i stor omfattning att kräva in felaktiga utbetalningar. Hittills i år har krav värda 120 miljoner kronor inte begärts tillbaka, och personerna slipper betala, skriver Dagens Nyheter.

Försäkringskassan lägger stora resurser på att hitta fusk och felaktiga utbetalningar, men hinner inte alltid med att kräva tillbaka de utbetalade pengarna. Flera år gamla krav ligger på hög och väntar på beslut. Nu gör myndigheten en extra stor rensning bland dem, skriver Dagens Nyheter. Den största eftergiften i år gäller assistansersättning. En 71-årig kvinna i Nässjö slipper betala tillbaka nära 1,7 miljoner kronor till Försäkringskassan.

”Jag förstår att man kan undra över detta, om man ser det utifrån. Vi har haft en jobbig tid inom återbetalningsområdet sedan 2013. Antalet krav har ökat hela tiden, men vi har inte nog med resurser för att hinna med att hantera den här ökade mängden. Arbetet med återbetalningar har inte varit tillräckligt prioriterat”, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef för återbetalning på Försäkringskassan, till tidningen.

Enligt Dagens Nyheter ligger 36 000 ärenden och väntar på beslut om återbetalning av felaktiga utbetalningar. Vissa av kraven har legat tre till fyra år utan åtgärd.

”Hur lång tid som har gått sedan den felaktiga utbetalningen gjordes är en del av vår bedömning. Vi har tidigare fått kritik av Justitieombudsmannen för att personer har fått återbetalningskrav för lång tid efter att en felaktig utbetalning gjorts”, säger Fredrik Falk.

Under 2015 gjorde Försäkringskassan eftergifter på sammanlagt 54 miljoner kronor. Året innan handlade det om 66 miljoner. De tre första kvartalen i år har avskrivningar gjorts motsvarande 120 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA