Halverad vinst för statliga bolag

BOKSLUT2003-07-29

Telia Soneras, Postens och SJs dåliga resultat förra året bidrog till att de statliga företagens vinst halverades. För SJs del väntas ett regeringsförslag i mitten av april.

De statliga företagen med sammanlagt 200 000 anställda gick med 8,6 miljarder kronor i vinst år 2002. Året innan var vinsten 17,4 miljarder.

Posten, SJ och Green Cargo hör till de bolag som drog ned resultatet. Postens förlust förra året uppgick till 788 miljoner kronor och Green Cargo gick back med 275 miljoner, enligt en rapport från regeringen.

SJ gick back med nära en miljard kronor. På grund av kapitalbristen tvingades SJs styrelse i december att upprätta en kontrollbalansräkning, och bristen måste vara undanröjd senast den 15 september.

Bolaget förlorade 440 miljoner kronor på olönsamma trafikavtal. En annan orsak till det dåliga resultatet är avsättningen på drygt 200 miljoner kronor till tågunderhåll, som varit eftersatt.

Postens minussiffror förklaras med höga utvecklings- och administrationskostnader. Dessutom skickas färre brev, och transaktionerna i kassanätet minskar.

En särskild proposition om SJ ska lämnas till riksdagen tidigast den 16 april. Enligt uppgifter i media vill regeringen ge SJ ett kapitaltillskott genom att bilda en bolagsgrupp tillsammans med statliga företag som har överskott på kapital, till exempel Vin & Sprit, Svenska spel och Systembolaget. Näringsminister Leif Pagrotsky vill dock inte kommentera dessa uppgifter innan förhandlingarna med samarbetspartierna är klara.

Fotnot: Med statliga företag menas i detta sammanhang bolag där staten äger minst 20 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA