Annons:
dragkamp
Fördjupning
AVAnn-Charlotte Viklund0 kommentarerTyck till!

Ja eller nej till EMU

Fackliga intressen eller politisk ideologi? Privatekonomiska småvinster eller fortsatt självständighet? Vad ska styra ST-medlemmarnas val den 14 september? Det enda råd vi får av ST och TCO är: Läs på och bilda dig en egen uppfattning.

Den 14 september ska vi rösta om Sveriges medlemskap i valutaunionen EMU. Frågan vi i folkomröstningen ska ta ställning till lyder: Anser du att Sverige ska införa euron som valuta?

Alla som har rösträtt i kommunalvalen ska kunna delta i folkomröstningen, som beräknas kosta totalt 340 miljoner kronor. Alla riksdagspartier har lovat att rätta sig efter resultatet av folkomröstningen.

Både ja- och nej-sägare inom fackföreningsrörelsen, som Statstjänstemannen talat med, anser att frågan är lite väl förenklad, eftersom det handlar om så mycket mer än nya sedlar och mynt i plånboken.

Oavsett om man är för eller emot EMU är det några saker som de flesta är överens om blir resultatet av EMU-medlemskap:

  • Den svenska riksbanken ersätts med ECB, den europeiska centralbanken, som är EUs ”riksbank”. Den svenska penning- och valutapolitiken upphör och blir den som ECB bestämmer, densamma i Sverige som inom övriga EMU-länder.
  • Om lönekostnaderna och konkurrenskraften skulle hamna ur fas med övriga EMU kan det inte rättas till genom växelkursen eller riksbankens ränta, som idag. Det blir mer nödvändigt att kunna säkerställa löneökningar i takt med omvärlden.
  •  EMU skapar en drivkraft för ökad omvandling som kan leda till ökad tillväxt och produktivitet inom hela EMU-området.
  • Vid kriser i ekonomin är det löntagarna som riskerar att drabbas av arbetslöshet. Därför blir det viktigt med en varaktig stabil lönebildning inom EMU.

De här vill gå med i  EMU
På ja-sidan finns de stora politiska partierna, liksom tunga företrädare på arbetsgivarsidan och på den fackliga sidan.

EMU-förespråkarna har helt andra ekonomiska möjligheter än nej-sidan. Organisationerna på ja-sidan har tillsammans fått 42 miljoner kronor i kampanjbidrag att dela på. Dessutom får de öronmärkta anslag som ges direkt till partierna. Sammanlagt får ja-sidan 64,5 miljoner i offentliga medel.

Hur mycket pengar Svenskt Näringsliv bidrar med för att få svenskarna att säga ja till euron vill man inte redovisa, men det rör sig om ett antal miljoner kronor i rena annonskostnader.

På ja-sidan finns följande organisationer: Socialdemokraterna, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Svenskt Näringsliv, Stiftelsen Sverige i Europa (borgerlig), Fackliga röster för Europa, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Saco, Metall, Pappers, Industrifacket, Målarförbundet.  

De här vill inte gå med i EMU
Nej-sidan har fått 48 miljoner kronor att dela på, sex miljoner mer än ja-sidan, eftersom partierna på ja-sidan på grund av sin storlek fått större anslag direkt till partiet.  S ger även sina nej-sägare en del av partiets anslag. Sammanlagt får nej-sidan 55,5 miljoner.

Nej-sidans organisationer är: Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokrater mot EMU, Fackliga EU-kritiker, Medborgare mot EMU (borgerlig), Kristdemokrater för en alternativ Europapolitik (Kale), Center-nej till EU, Invandrare mot EMU, Handels, Transport, Sverigedemokraterna, KPML(r). 

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.