Kvinnornas sjukfrånvaro ökar i staten

STATSFÖRVALTNING2014-05-13

Sjukfrånvaron i de statliga myndigheterna ökade från 3 procent 2012 till 3,2 procent 2013. Kvinnors sjukfrånvaro är mer än dubbelt så hög som mäns, konstaterar Statskontoret i en rapport. På Statens institutionsstyrelse är sjukfrånvaron 7,1 procent.

För andra året i rad ökar sjukfrånvaron i de statliga myndigheterna. Sjukfrånvaron för kvinnor ökade med 0,2 procentenheter under 2013, till 4,2 procent. Männens sjukfrånvaro minskade med 0,1 procentenheter under samma period och uppgick till 2 procent.

Långtidsfrånvarons andel av den totala sjukfrånvaron har minskat jämfört med föregående år. 2013 utgjorde den 43 procent av den totala sjukfrånvaron, vilket kan jämföras med 2009 då den utgjorde 51 procent.

Myndigheter inom sektorn socialt skydd och hälso- och sjukvård hade högsta sjukfrånvaron, i snitt 2 procentenheter över medel. Kvinnor, som har högre sjukfrånvaro generellt, utgör nästan 70 procent av de anställda inom detta område. Men även männen i sektorn hade dubbelt så hög sjukfrånvaro jämfört med genomsnittet för män på andra områden.

Till sektorn socialt skydd och hälso- och sjukvård räknas stora myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, som hade en sjukfrånvaro på 5,6 respektive 5 procent under 2013. Arbetsförmedlingens sjukfrånvaro har ökat med nästan en procentenhet sedan 2012. Både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassans sjukfrånvaro har den högsta nivån på fem år. Högst sjukfrånvaro i sektorn hade Statens institutionsstyrelse med 7,1 procent.

En skillnad gentemot föregående år är att trenden ökar på de allra största myndigheterna. På 63 procent av de större myndigheterna ökade sjukfrånvaron 2013 jämfört med föregående år.

Statskontorets statistik bygger på redovisade uppgifter från 202 myndigheter enligt deras årsredovisningar för år 2013. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA