1 juli försvinner den gamla miljöbilsdefinitionen. Det betyder att förordningen som reglerar statliga myndigheters inköp av bilar och bilresor behöver uppdateras, enligt regeringen.
Bild: Mostphotos
1 juli försvinner den gamla miljöbilsdefinitionen. Det betyder att förordningen som reglerar statliga myndigheters inköp av bilar och bilresor behöver uppdateras, enligt regeringen.

Miljökrav på myndigheters bilar ses över

MILJÖ2018-02-02

Transportstyrelsen ska se över förordningen om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor och föreslå lämpliga uppdateringar i samband med nya regler för fordonsbeskattning.

Miljö- och trafiksäkerhetskraven i den förordning från 2009 som reglerar statliga myndigheters inköp av bilar och bilresor behöver uppdateras, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande.

1 juli 2018 införs ett nytt bonussystem i fordonsbeskattningen. Det innebär bland annat att den gamla miljöbilsdefinitionen försvinner. Då faller också det grundläggande miljökrav i förordningen som föreskriver att statliga myndigheter enbart ska köpa in eller leasa miljöbilar, såvida de inte har särskilda skäl. Det kommer också att få konsekvenser för de kommuner och landsting som använder miljöbilsdefinitionen i sina upphandlingar.

”Regeringens mål är att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till 2030. Det är viktigt att myndigheterna föregår med gott exempel. En ny miljöbilsdefinition ska bidra till att uppfylla målet och gynna de miljö- och trafiksäkerhetsmässigt bästa bilarna på den svenska marknaden. Transportstyrelsen får lämna förslag på lämpliga uppdateringar”, kommenterar infrastrukturminister Tomas Eneroth, S.

Transportstyrelsen ska redovisa konsekvenserna av olika alternativa miljöbilsdefinitioner senast 29 mars. Förslag på uppdaterade trafiksäkerhetskrav ska redovisas senast 31 augusti.

Syftet med förordningen om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor är att öka andelen miljöanpassade och trafiksäkra bilar. Förordningen innebär bland annat att statliga myndigheter enbart ska köpa in eller leasa miljöbilar, såvida de inte har särskilda skäl. I förordningen avses med en miljöbil en personbil som uppfyller kraven för den nuvarande femåriga befrielsen från fordonsskatt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA