Myndigheten för yrkeshögskolan drar ned

ARBETSMARKNAD2015-12-21

Femton jobb ska bort inom tre år vid Myndigheten för yrkeshögskolan i Västerås. Enligt ledningen ska det kunna ske genom naturlig avgång, men de fackliga organisationerna har svårt att förstå hur ledningen räknat.

På Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, går personalen på helgledighet med oro för framtiden, sedan ledningen informerat om att 90 anställda ska bli 75 inom tre år. Marie Morin, vice ordförande för ST vid myndigheten, konstaterar att förvaltningsanslaget visserligen kommer att minska något framöver. Men den sänkningen motsvarar inte den planerade personalminskningen. Det måste vara något annat som föranleder neddragningen, säger hon:

– En av förklaringarna skulle kunna vara att MYH lägger stora resurser på inhyrda konsulter inom IT.

Som Publikt tidigare berättat är IT-avdelningen vid MYH till 65 procent bemannad av konsulter. Konsulter i branschen fakturerar ofta i storleksordningen 900 -1 000 kronor per timme.

Enligt Marie Morin berättade generaldirektör Tomas Persson om den kommande neddragningen i samband med en allmän information under december. Han sade också att det ska ske genom naturlig avgång. Men enligt Marie Morin har det skapat oro bland de anställda att personalen ska minska med mer än 15 procent på tre år:

– Vi har tillsammans med Saco begärt en redogörelse för vart pengarna tagit vägen under 2015. Vi vill veta vad som har hänt, om pengarna gått till konsulter och andra tillfälligt anställda eller vad de egentligen använts till. Vi har ännu inte fått något svar.

Eftersom MYH har sagt upp samverkansavtalet sköts kontakterna mellan facket och myndighetens ledning via regelbundna mbl-informationer. Tidigast under januari kommer eventuell information från ledningen som svar på de fackliga frågorna.

– Vi vet ju att myndigheten får större volym nästa år, det har regeringen tydligt sagt. Vi vet också att vi får nya arbetsuppgifter, bland annat med det nya kvalifikationsramverket som vi ska ansvara för. Det är helt nya uppgifter där vi på begäran ska kunna värdera olika utbildningar. Men hur folk kommer att må när färre personer ska göra mer är oklart idag, säger Marie Morin.

MYHs ledning har bekräftat planerna på att dra ned på personalen. Till Radio Västmanland säger avdelningschefen Johnny Henriksson att det kommer att bli en utmaning att prioritera rätt:

”Vi ska göra mer med mindre bemanning, enkelt uttryckt. Sen kommer det inte att få några direkt personliga konsekvenser. Vi kommer att få minska personalstyrkan, men vi räknar med att det ska ske med naturlig avgång.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA