Annons:
SSC borde genom kontinuerlig dialog ha försäkrat sig om att myndigheterna var införstådda med följderna av körningen, anser hon. "Om löntagare får ett återkrav måste man förstå varför", säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck till Publikt.
LÖNER
Nyhet
AVAnn Dahlin2 kommentarerTyck till!

Oväntat karensavdrag väcker kritik

Statens servicecenter får kritik från Arbetsgivarverket för att man gjort retroaktiva karensavdrag på septemberlönen för ett okänt antal statligt anställda. "Om man som löntagare får ett återkrav måste man förstå varför", säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck.

Bakgrunden är den ändring i sjuklönelagen som infördes 1 januari i år, då karensdagen ersattes av ett karensavdrag. Ändringen innebär bland annat att avdraget görs med 20 procent av lönen under genomsnittlig arbetsvecka. Det blir nu alltid ett helt avdrag, oavsett om man är sjuk hela första dagen eller bara en del av den.

Lagändringen medförde nya skrivningar i de centrala kollektivavtalen förra hösten, och skulle införas i systemen hos Statens servicecenter som hanterar löneadministrationen för ett stort antal statliga myndigheter. Men leveransen av de tekniska lösningarna för detta har dragit ut på tiden.

– Reglerna ändrades snabbare än våra system hann med, säger Mattias Åsander, divisionschef för myndighetservice på Statens servicecenter. Man kan tycka att det är en enkel regeländring, men i systemen handlar det om en stor ändring.

Avdragen har därför gjorts enligt de gamla reglerna, vilket för enskilda individer kunnat innebära att de fått för stort eller för litet avdrag i förhållande till den nya lagen. Det har Statens servicecenter nu korrigerat för vissa myndigheter med retroaktiva karensavdrag på septemberlönerna.

– Vi kontaktade alla kundmyndigheter med förslaget att göra en retroaktiv körning, säger Mattias Åsander. Vissa sade nej, och då gjorde vi inte det, men andra svarade inte och för dem gjorde vi körningen.

Arbetsgivarverket är emellertid kritiskt och skriver i ett informationsbrev till sina medlemmar att man inte känt till den retroaktiva körningen. Även om den i och för sig leder till rätt resultat enligt avtalet kan hanteringen vara felaktig, enligt Arbetsgivarverket.

– Eftersläpningen är väldigt lång, och det har brustit i kommunikationen, säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck. De myndigheter som lämnat över lönehanteringen har kontaktpersoner, men frågan är om de kontakterna varit tillräckliga. Frågan kanske skulle ha förankrats på ett annat sätt.

SSC borde genom kontinuerlig dialog ha försäkrat sig om att myndigheterna var införstådda med följderna av körningen, anser hon.

– Om löntagare får ett återkrav måste man förstå varför. Det blir för stor överraskning att bara få det i en lönespecifikation.

Hon understryker att Arbetsgivarverket haft en "positiv dialog" med Statens servicecenter för att förhindra framtida problem.

Mattias Åsander på Statens servicecenter säger att han har förståelse för Arbetsgivarverkets kritik, men framhåller att situationen är sådan att myndigheterna måste hantera den.

– Om man inte meddelar oss vad man vill är det också ett beslut.

Justeringarna av septemberlönen berör bara anställda som arbetar kontorstid på de myndigheter som är anslutna till Statens servicecenter och använder lönesystemet Palasso.

Inlagt av Jeanette Väfors fre, 09/27/2019 - 13:05
Döm om min förvåning när ytterligare karens dragit för en o samma dag på en sjukdag i början av januari. På februarilönen drogs en heldag och nu drogs samma belopp en gång till. Alltså två ggr vilket innebär dubbelt avdrag med mer än 3000kr för en dag. Är det verkligen korrekt?
Inlagt av Helene Hörberg tors, 09/26/2019 - 16:54
Jag skadade mitt ena knä på väg till bussen 30/1, var hemma 31/1 och gjorde en arbetsskadeanmälan, för första gången i mitt liv. Previa sa, såna som jag håller ner sjuktalen. Jobbat 38 år på Af, så få sjukdagar! Blev förvånad när jag såg avdraget på lönen i Kivra i mitten av September. Arbetet blir allt mer stressat o pressat, har inte hunnit/orkat ta reda på varför avdraget blev. Trodde avdraget berodde på felräkning av min arbetsskadedag??Någon information via facket/arbetsgivaren kunde skett!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.