Annons:
SSC borde genom kontinuerlig dialog ha försäkrat sig om att myndigheterna var införstådda med följderna av körningen, anser hon. "Om löntagare får ett återkrav måste man förstå varför", säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck till Publikt.
LÖNER
Nyhet
AVAnn Dahlin2 kommentarerTyck till!

Oväntat karensavdrag väcker kritik

Statens servicecenter får kritik från Arbetsgivarverket för att man gjort retroaktiva karensavdrag på septemberlönen för ett okänt antal statligt anställda. "Om man som löntagare får ett återkrav måste man förstå varför", säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck.

Bakgrunden är den ändring i sjuklönelagen som infördes 1 januari i år, då karensdagen ersattes av ett karensavdrag. Ändringen innebär bland annat att avdraget görs med 20 procent av lönen under genomsnittlig arbetsvecka. Det blir nu alltid ett helt avdrag, oavsett om man är sjuk hela första dagen eller bara en del av den.

Lagändringen medförde nya skrivningar i de centrala kollektivavtalen förra hösten, och skulle införas i systemen hos Statens servicecenter som hanterar löneadministrationen för ett stort antal statliga myndigheter. Men leveransen av de tekniska lösningarna för detta har dragit ut på tiden.

– Reglerna ändrades snabbare än våra system hann med, säger Mattias Åsander, divisionschef för myndighetservice på Statens servicecenter. Man kan tycka att det är en enkel regeländring, men i systemen handlar det om en stor ändring.

Avdragen har därför gjorts enligt de gamla reglerna, vilket för enskilda individer kunnat innebära att de fått för stort eller för litet avdrag i förhållande till den nya lagen. Det har Statens servicecenter nu korrigerat för vissa myndigheter med retroaktiva karensavdrag på septemberlönerna.

– Vi kontaktade alla kundmyndigheter med förslaget att göra en retroaktiv körning, säger Mattias Åsander. Vissa sade nej, och då gjorde vi inte det, men andra svarade inte och för dem gjorde vi körningen.

Arbetsgivarverket är emellertid kritiskt och skriver i ett informationsbrev till sina medlemmar att man inte känt till den retroaktiva körningen. Även om den i och för sig leder till rätt resultat enligt avtalet kan hanteringen vara felaktig, enligt Arbetsgivarverket.

– Eftersläpningen är väldigt lång, och det har brustit i kommunikationen, säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck. De myndigheter som lämnat över lönehanteringen har kontaktpersoner, men frågan är om de kontakterna varit tillräckliga. Frågan kanske skulle ha förankrats på ett annat sätt.

SSC borde genom kontinuerlig dialog ha försäkrat sig om att myndigheterna var införstådda med följderna av körningen, anser hon.

– Om löntagare får ett återkrav måste man förstå varför. Det blir för stor överraskning att bara få det i en lönespecifikation.

Hon understryker att Arbetsgivarverket haft en "positiv dialog" med Statens servicecenter för att förhindra framtida problem.

Mattias Åsander på Statens servicecenter säger att han har förståelse för Arbetsgivarverkets kritik, men framhåller att situationen är sådan att myndigheterna måste hantera den.

– Om man inte meddelar oss vad man vill är det också ett beslut.

Justeringarna av septemberlönen berör bara anställda som arbetar kontorstid på de myndigheter som är anslutna till Statens servicecenter och använder lönesystemet Palasso.

Inlagt av Jeanette Väfors fre, 09/27/2019 - 13:05
Döm om min förvåning när ytterligare karens dragit för en o samma dag på en sjukdag i början av januari. På februarilönen drogs en heldag och nu drogs samma belopp en gång till. Alltså två ggr vilket innebär dubbelt avdrag med mer än 3000kr för en dag. Är det verkligen korrekt?
Inlagt av Helene Hörberg tors, 09/26/2019 - 16:54
Jag skadade mitt ena knä på väg till bussen 30/1, var hemma 31/1 och gjorde en arbetsskadeanmälan, för första gången i mitt liv. Previa sa, såna som jag håller ner sjuktalen. Jobbat 38 år på Af, så få sjukdagar! Blev förvånad när jag såg avdraget på lönen i Kivra i mitten av September. Arbetet blir allt mer stressat o pressat, har inte hunnit/orkat ta reda på varför avdraget blev. Trodde avdraget berodde på felräkning av min arbetsskadedag??Någon information via facket/arbetsgivaren kunde skett!
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.