Regeringen går emot riksdagsbeslut

SOCIALFÖRSÄKRING2012-02-17

Regeringen går emot riksdagens beslut om en återgång till de gamla reglerna i sjukförsäkringen, när sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar.

Det var socialförsäkringsutskottet som i våren 2011 tog initiativ till riksdagens uppmaning om att återgå till de tidigare reglerna. Bakom beslutet stod de röd-gröna partierna och Sverigedemokraterna. Nu anklagar oppositionen socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, för att vara arrogant.

”Att regeringen inte respekterar riksdagens beslut är upprörande, inte minst för de människor som även fortsättningsvis kommer att få sin arbetsförmåga prövad mot en i det närmaste fiktiv arbetsmarknad, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i Socialförsäkringsutskotte, i ett pressmeddelande.

Men Ulf Kristersson säger till Ekot att regeringen tar frågan på största allvar. ”Vi tycker att det är en svår fråga, den ska behandlas seriöst och eftertänksamt. Då tycker inte jag att det duger att ta tillbaka ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem med sig som det nuvarande begreppet har”, säger Ulf Kristersson till Ekot.

Han hänvisar till den utredning Försäkringskassan gjort på regeringens uppdrag och som presenterades häromdagen. Utredningen visade att det gör mycket liten skillnad om man använder det nuvarande begreppet för arbetsförmåga eller det gamla som riksdagsmajoriteten förordade. Istället föreslår Försäkringskassan att ett helt nytt begrepp ska formuleras med tydliga definitioner.

Men Gunvor G Ericson, MP, ledamot i socialförsäkringsutskottet, tycker att ministern och regeringen har hanterat frågan helt fel:

”Det gick i en rasande fart när man skulle genomföra förändringarna i rehabiliteringskedjan när regeringen precis hade kommit till makten. Nu när man inser problemen men egentligen inte vill göra någonting, då tar det väldigt lång tid, säger Gunvor G Ericsson till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA