Riksdagsbeslut om begränsning i strejkrätten

ARBETSRÄTT2019-06-19

I går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.

Under konflikten i Göteborgs hamn tillsatte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, en utredning om begränsad strejkrätt. Men LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv enades om ett eget förslag som lades fram i juni 2018. Det är det förslaget som legat till grund för regeringens proposition. Organisationerna bakom förslaget har därför inte haft några invändningar under remissrundan. Inte heller Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, hade några synpunkter på förslaget.

Lagändringen, som nu klubbats av riksdagen, innebär att rätten att ta till strejk mot en arbetsgivare som redan är bunden av avtal med ett annat fackförbund begränsas. Men det finns undantag – om syftet är att uppnå kollektivavtal. Men då måste arbetstagarorganisationen först ha försökt förhandla med arbetsgivaren om sina krav. De ändrade reglerna i lagen om medbestämmande i arbetslivet ska dock inte användas vid stridsåtgärder som påbörjades innan lagändringarna började gälla.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är emot lagändringen och hade lagt fram egna motioner.

I riksdagsdebatten som föregick beslutet menade Ali Esbati, V, att det var förstämmande att ens behöva debattera den svenska strejkrätten.

”Men vi gör det därför att en socialdemokratiskt ledd regering har initierat – och forcerat – en process för att ensidigt inskränka arbetstagares rättigheter i arbetskonfliktssituationer”, sade han.

Ylva Johansson svarade att lagförslaget innebär att de spelregler som redan gäller för alla fackförbund som är medlemmar i en centralorganisation nu också kommer att gälla för de organisationer som väljer att stå utanför en centralorganisation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA