Skyddet alltför svagt

INTEGRITET2003-12-11

Ett alltför tunt förslag om integritet i arbetslivet, tycker facken. Reidunn Lauréns utredning kan till och med försvaga skyddet för den anställde, enligt TCO-juristen Ingemar Hamskär.

Hälsoundersökningar, drogtester, prestationsmätning, GPS- och kameraövervakning, avlyssning – arbetsgivare har idag dramatiskt ökade möjligheter att kontrollera arbetstagare, säger förra kammarrättspresidenten Reidunn Laurén. I en utredning föreslår hon en ny lag om skydd för personlig integritet i arbetslivet, LIA.

Arbetsgivaren förbjuds att ”avsiktligen” ta del av anställdas privata e-post och privata användning av Internet. I princip är det också förbjudet att registrera uppgifter om den anställdes hälsa eller användning av droger.

Men det finns undantag. E-post får granskas om det ”är nödvändigt för verksamheten”, till exempel om arbetsgivaren misstänker virusangrepp eller om den anställde misstänks ha begått ett brott eller betett sig så illojalt att det skulle kunna leda till uppsägning eller skadestånd.

Och uppgifter om hälsa och droganvändning får behandlas om det behövs för att arbetsgivaren ska kunna bedöma den anställdes eller arbetssökandes lämplighet för jobbet.

Undantagen är för vida, anser TCO och LO. Enligt TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär kan undantagen till och med leda till försämringar i förhållande till gällande rätt.

Gentester, kameraövervakning och att avlyssna anställda berörs inte. Inte heller föreslås inskränkningar i privatanställdas och arbetssökandes skyldighet att underkasta sig hälsoundersökningar och drogtester.

Både TCO och en av utredningens sakkunniga, generaldirektör Lena Svenaeus, invänder mot att den nya lagen byggs upp som en speciallag till PUL, personuppgiftslagen. En rättighetslag hade varit bättre.

I korthet

En ny lag föreslås om skydd för personlig integritet i arbetslivet. Den betyder med vissa undantag förbud för arbetsgivaren att     l ta del av anställds privata e-post eller användning av Internet
l registrera uppgifter om anställds hälsa eller användning av droger.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA