Staten ska betala ytterligare skadestånd

INTEGRITET2016-06-13

Stockholms tingsrätt dömer svenska staten att betala 30 000 kronor i skadestånd till elva personer som registrerats i Skånepolisens register över romer. Tidigare har Justitiekanslern, JK, beslutat att alla registrerade har rätt till skadestånd på 5 000 kronor.

JK har tidigare beslutat att de som blev registrerade i Skånepolisens register över romer har rätt till skadestånd. Närmare 3 000 personer har begärt att få ut de 5 000 kronor JK beviljat. Nu har Stockholms tingsrätt beslutat att elva personer som begärt ytterligare skadestånd ska få 30 000 kronor till.

Staten har genom JK motsatt sig skadeståndskravet, men tingsrätten kommer i domen fram till att ingen av de som begärt skadestånd har varit misstänkta för brott. De är alla bosatta i Stockholmsområdet och definierar sig själva som romer. Det finns enligt domstolen starka skäl att anta att de förts in i registret enbart på grund av sin etnicitet. Staten har inte lagt fram tillräckligt bevisning för att styrka att det funnits några andra skäl för registreringen.

”Registrering av romer är särskilt kränkande mot bakgrund av den historia av registrering och förföljelse av romer som finns i Sverige och världen. I kombination med de känslor av rädsla och obehag som de som ansökt om skadestånd berättat om anser tingsrätten att det begärda skadeståndet ska dömas ut”, skriver chefsrådmannen Lena Egelin i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA