Annons:
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S. Bild:Kristian Pohl/Regeringskansliet
ARBETSFÖRMEDLINGEN
Nyhet
AVAnn Dahlin1 kommentarerTyck till!

Vårbudgeten stoppar inte varsel på Arbetsförmedlingen

Regeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innebär att Arbetsförmedlingen ska ”göras om i grunden”. Men myndigheten aviserade om neddragningar redan i december, på grund av att riksdagen antog skuggbudgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna i stället för regeringens budget. M-KD-budgeten innebar kraftiga neddragningar av anslagen.

Varslen som lades 30 januari om uppsägning av 4 500 personer var det myndigheten i december kalkylerade med som ett värsta scenario. Att varslet blev så omfattande beror bland annat på att medarbetarna har uppsägningstider, som gör att besparingar på löner kan hämtas hem först i slutet av året.

Bland STs medlemmar på Arbetsförmedlingen har det funnits förväntningar om att regeringen skulle återkomma i vårändringsbudgeten med förslag för att mildra slaget.

– Jag tror att man har väntat sig att det ska komma någon typ av medel till oss, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. Man tycker att det inte är rätt, att det är ett feltänk att utsätta myndigheten för detta.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Publikt att vårändringsbudgeten inte kommer att minska behovet av nedskärningar.

– Det har varit en väldigt olycklig process. Jag bedömer ändå, i de diskussioner vi har mellan partierna om genomförandet av Januariöverenskommelsen, att varslen ligger kvar.

STs Fredrik Andersson framhåller att det kostar pengar att ta hand om en omställning.

– Och den här omställningen är gigantisk. Det känns lite hänsynslöst.

Han säger att många chefer och medarbetare hör av sig till honom och undrar vad som ska hända med myndigheten.

– De är arga och oroliga, och personalflykten har eskalerat de senaste dagarna. Politikerna har ett ansvar för att vi kan utföra vårt uppdrag. Många här har känslan att de frånhänt sig det ansvaret, att de kommer för billigt undan.

Ylva Johansson säger att hon har förståelse för att myndigheten och dess anställda behöver få veta vilken riktning Arbetsförmedlingen ska ta framöver.

– Jag känner brådskan, och besked kommer inom kort. Men det är viktigt att vi fyra partier är överens om svaren vi ger, så att det inte blir olika besked. Beskeden måste också vara hållbara, så att det inte blir några ändringar i efterhand.

Inlagt av hansomtycker tors, 02/21/2019 - 11:04
Till Ylva: Du har sålt ut Arbetsförmedlingen. Ni tog fram en lapp som ni kallar Januari ÖK för att sedan inte har besked på hur ni vill ha det?

En av Sveriges största myndigheter riskerar total kollaps pga utav er tröghet kring att ta tag i frågan. Ni borde alla skämmas. Allt från valet tills nu har varit ett stort löjeväckande skämt?

Vad sysslar ni med?

Var är er konsekvensanalys? Ni har kastat skit på AF under 15 år för beslut om styrning som NI fattat oavsett partifärg.

Helt galet att ni inte kan se ert eget ansvar i någonting.

Och ni ska vara ledare för vårt land. Skäms allihopa.

Jag kommer aldrig med att rösta i ett val.

Ni är inte värda det.
Ny säkerhetsskyddslagNyhetNär en anställd med säkerhetsklassad tjänst inte fick behålla sina arbetsuppgifter utan att få veta varför väckte det oro på MSB. Nu varnar fack och arbetsgivare för att en ny lag kan leda till att det blir fler sådana fall.
FackligtNyhetTidningen Publikt är nominerad till Fackförbundspressens journalistpris i klassen bästa kommenterande text för Per Naroskins krönika "Duglighet är en undervärderad egenskap".
StatsförvaltningNyhetAntalet anställda i staten minskade under förra året, för första gången sedan 2008. Det framgår av Arbetsgivarverkets årliga löneutvecklingsrapport. Andelen kvinnor bland statens anställda fortsätter att öka och är nu 52 procent.
Aktivitetsbaserat kontorFördjupningLinda Fors och Marie-Louise Häggman tar plats på den eftertraktade sjätte våningen i Trafikverkets regionkontor i Göteborg. Marie-Louise Häggman var först skeptisk inför flytten till aktivitetsbaserat kontor. ”Även om allt inte är perfekt har det ändå blivit mycket bättre än befarat”, säger hon.
A-kassanNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, beräknar att felaktiga utbetalningar från a-kassan kostade minst 261 miljoner kronor under 2017.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera medier rapporterar att Arbetsförmedlingen kommer att lägga ned betydligt fler än de 130 kontor som tidigare aviserats. Men myndigheten dementerar uppgifterna.
HÖGSKOLANNyhetDet är positivt att Styr- och resursutredningen vill ge lärare och forskare ökat inflytande, menar fackliga förtroendevalda och forskare som Publikt talat med. Men de befarar att en ökad frihet för lärosätena att fördela sina resurser kan leda till konflikter.
RättsväsendetNyhetJustitieminister Morgan Johansson lovar att rättsväsendets myndigheter kommer att få höjda anslag i vårbudgeten. Enligt ministern var det regeringens avsikt att redan i höstas räkna upp anslagen.
DOMSTOLARNyhetRegeringen föreslår flera lagändringar som ska förbättra säkerheten och integriteten i svenska domstolar. TCO har tidigare kritiserat de delar av förslaget som kan försvåra journalistisk bevakning av rättegångar.
HÖGSKOLANNyhetArbetsgivaren gör inte tillräckligt mot sexuella trakasserier och en ”destruktiv arbetsmiljö”, sägs det i en anmälan till Arbetsmiljöverket rörande institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet.
HögskolanNyhetYtterligare fyra personer kommer att ställas inför rätta för fusk på högskoleprovet, uppger Dagens Nyheter. De finns bland dem som polisen hittade i fuskföretagets kundlistor.
RättsväsendetNyhetDe prognoser rättsväsendets myndigheter levererar till regeringen är så dåliga att de knappt går att använda för planeringen. Det anser Statskontoret efter en granskning.
ArbetsförmedlingenNyhetAllt fler anställda söker sig från Arbetsförmedlingen efter vinterns varsel om uppsägning av 4 500 medarbetare, skriver Arbetsvärlden. I februari ökade antalet avgångar med 37 procent jämfört med samma månad i fjol.
MIGRATIONSVERKETNyhetEn anställd på Migrationsverket skrev i ett mejl till en sökande att hen skulle betala 100 000 kronor för att få hjälp av en handläggare. Chefen ville ge den anställde sparken men myndighetens personalansvarsnämnd nöjde sig med löneavdrag.
ForskningNyhetAndelen svenskar som påbörjar en forskarutbildning har halverats de senaste tio åren, konstaterar Universitetskanslersämbetet, UKÄ, i en analys. Det kan inte helt förklaras av att man börjar sina doktorandstudier senare eller små årskullar, skriver myndigheten.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen inleder nu en utredning med anledning av platsbristen i häktena. Det är allvarligt att bristen på platser i landets häkten leder till att kraven i rättegångsbalken inte uppfylls - en häktad ska bli förd till häkte utan dröjsmål, konstaterar chefs-JO Elisabeth Rynning.
SPÅRTRAFIKENNyhetLokförare som är med om tillbud riskerar att få vänta i timmar på någon som kommer ut och möter dem vid olycksplatsen. Skyddsombud har uppmärksammat arbetsgivaren MTR på problemet i flera år, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.
DomstolNyhetRegeringen vill att det ska gå snabbare att utse en offentlig försvarare åt bland andra unga kriminella. Domstolsverket får därför i uppdrag att föreslå hur utvidgad beredskap för brådskande beslut ska kunna ordnas.
KriminalvårdenNyhetRegeringen vill ha hårdare kontroll av villkorligt frigivna. Därför föreslås att den som blir villkorligt frigiven ska kunna få elektronisk fotboja, exempelvis för att skydda brottsoffer.
ArbetsmiljöNyhetMobbning påverkar inte bara den individ som mobbas, enligt ny dansk forskning. Risken för långtidssjukskrivning ökar med omkring 20 procent för alla på en arbetsplats där mobbning förekommer.
EUNyhetEU har enats om nya regler för att skydda visselblåsare som slår larm om brott mot EUs lagar. Överenskommelsen välkomnas av bland andra Europafacket och Transparency International, TI.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar en hög chef inom Polisen för att ha använt sin privata e-postadress i tjänsten. Med en privat e-postadress finns risk för att allmänna handlingar inte diarieförs och att utlämnande försvåras, menar JO.
UpphandlingNyhetDet händer att statliga myndigheter gör inköp från företag som har koppling till myndighetens anställda eller anställdas närstående. Det finns stor risk för förtroendeskada i samband med sådana inköp, konstaterar Riksrevisionen.
ArbetsmarknadNyhetArbetslösheten sjunker snabbare bland män än bland kvinnor, enligt Arbetsförmedlingen. En förklaring är att allt fler utrikes födda män får jobb. Antalet arbetslösa har minskat med 18 000 personer det senaste året.
SidaNyhetEn av de fyra svenska medborgare som omkom vid flygkraschen i Etiopien i söndags var anställd vid Sida, bekräftar myndigheten i ett pressmeddelande.
IT-säkerhetNyhetFörsvarets radioanstalt, FRA, och Åklagarmyndigheten har hittat allvarliga it-brister i ett lönesystem som används av både stat, regioner och kommuner. Statens servicecenter är mitt uppe i arbetet med att införa det för fler statliga myndigheter, rapporterar Dagens Nyheter.
JämställdhetNyhetUnder 2018 ökade andelen kvinnliga chefer i staten, visar Arbetsgivarverkets statistik. Av drygt 17 000 statliga chefer var 44 procent kvinnor. Andelen har ökat med en procentenhet per år.