Annons:
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S. Bild:Kristian Pohl/Regeringskansliet
ARBETSFÖRMEDLINGEN
Nyhet
AVAnn Dahlin1 kommentarerTyck till!

Vårbudgeten stoppar inte varsel på Arbetsförmedlingen

Regeringens vårbudget kommer inte att lätta på bördan för Arbetsförmedlingen, som nyligen varslade 4 500 personer om uppsägning. ”Jag bedömer att varslen kommer att ligga fast”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, till Publikt.

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innebär att Arbetsförmedlingen ska ”göras om i grunden”. Men myndigheten aviserade om neddragningar redan i december, på grund av att riksdagen antog skuggbudgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna i stället för regeringens budget. M-KD-budgeten innebar kraftiga neddragningar av anslagen.

Varslen som lades 30 januari om uppsägning av 4 500 personer var det myndigheten i december kalkylerade med som ett värsta scenario. Att varslet blev så omfattande beror bland annat på att medarbetarna har uppsägningstider, som gör att besparingar på löner kan hämtas hem först i slutet av året.

Bland STs medlemmar på Arbetsförmedlingen har det funnits förväntningar om att regeringen skulle återkomma i vårändringsbudgeten med förslag för att mildra slaget.

– Jag tror att man har väntat sig att det ska komma någon typ av medel till oss, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. Man tycker att det inte är rätt, att det är ett feltänk att utsätta myndigheten för detta.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Publikt att vårändringsbudgeten inte kommer att minska behovet av nedskärningar.

– Det har varit en väldigt olycklig process. Jag bedömer ändå, i de diskussioner vi har mellan partierna om genomförandet av Januariöverenskommelsen, att varslen ligger kvar.

STs Fredrik Andersson framhåller att det kostar pengar att ta hand om en omställning.

– Och den här omställningen är gigantisk. Det känns lite hänsynslöst.

Han säger att många chefer och medarbetare hör av sig till honom och undrar vad som ska hända med myndigheten.

– De är arga och oroliga, och personalflykten har eskalerat de senaste dagarna. Politikerna har ett ansvar för att vi kan utföra vårt uppdrag. Många här har känslan att de frånhänt sig det ansvaret, att de kommer för billigt undan.

Ylva Johansson säger att hon har förståelse för att myndigheten och dess anställda behöver få veta vilken riktning Arbetsförmedlingen ska ta framöver.

– Jag känner brådskan, och besked kommer inom kort. Men det är viktigt att vi fyra partier är överens om svaren vi ger, så att det inte blir olika besked. Beskeden måste också vara hållbara, så att det inte blir några ändringar i efterhand.

Inlagt av hansomtycker tors, 02/21/2019 - 11:04
Till Ylva: Du har sålt ut Arbetsförmedlingen. Ni tog fram en lapp som ni kallar Januari ÖK för att sedan inte har besked på hur ni vill ha det?

En av Sveriges största myndigheter riskerar total kollaps pga utav er tröghet kring att ta tag i frågan. Ni borde alla skämmas. Allt från valet tills nu har varit ett stort löjeväckande skämt?

Vad sysslar ni med?

Var är er konsekvensanalys? Ni har kastat skit på AF under 15 år för beslut om styrning som NI fattat oavsett partifärg.

Helt galet att ni inte kan se ert eget ansvar i någonting.

Och ni ska vara ledare för vårt land. Skäms allihopa.

Jag kommer aldrig med att rösta i ett val.

Ni är inte värda det.
EUNyhet ”EU påverkar oss och arbetsmarknaden i Sverige”, säger STs ordförande Britta Lejon. ST tar inte ställning för något parti, framhåller hon, men hon uppmanar medlemmar att använda sin röst i Europaparlamentsvalet.
KorruptionNyhetHögsta domstolen har gett prövningstillstånd till de fem kulturpersoner som förra året dömdes för mutbrott, sedan de deltagit i dyra bjudmiddagar, uppger Sveriges Radio.
ArbetsförmedlingenNyhetSkåne är det marknadsområde där flest anställda på Arbetsförmedlingen sägs upp – minst 251 personer. Näst hårdast drabbas marknadsområdena Västra Svealand och Stockholm.
LedarskapFördjupningMakt att påverka, en möjlighet till utveckling och bättre betalt. Men också stressigt och ensamt. Att bli chef kan te sig både läskigt och lockande. Publikt har träffat två ST-medlemmar som delar med sig av sina erfarenheter av att vara ny som chef.
StatsförvaltningNyhetPå tio år har samarbete mellan Försäkringskassan och Skatteverket lett till att Försäkringskassan kunnat spara 652 miljoner kronor åt statskassan, genom stoppade utbetalningar och återkrav.
FörbundsstämmanNyhetEvaLena Moser, ordförande för STs avdelning inom universitets- och högskoleområdet, blir ny ordinarie ledamot i förbundsstyrelsen. På STs stämma valdes också två nya ersättare till styrelsen.
FörbundsstämmanNyhet​Till slutet av nästa år är STs mål att öka antalet yrkesverksamma medlemmar från dagens runt 65 000 till 80 000. På årets förbundsstämma ställde sig flera avdelningar frågande till om det är realistiskt.
JämställdhetNyhetRiksrevisionen anser att Diskrimineringslagens krav på lönekartläggning bör ses över. Enligt en granskning har lönekartläggningar mycket liten effekt när det gäller att motverka osakliga löneskillnader.
KriminalvårdenNyhetTingsrätten i Örebro friar den kriminalvårdare som åtalats för tjänstefel, sedan en morddömd intagen rymt från en transport under en kisspaus.
FörbundsstämmanNyhetDet är ett tungt år, då det fackliga arbetet är viktigare än någonsin. Samtidigt oroar den sjunkande fackliga organisationsgraden i staten, sade ordförande Britta Lejon i sitt invigningstal på årets förbundsstämma.
FackligtNyhetAndelen löntagare som är medlemmar i ett fackförbund fortsatte att sjunka under 2018. Organisationsgraden är större för tjänstemän än för arbetare – vilket är unikt för Sverige – och klyftan förväntas växa, enligt professor Anders Kjellberg.
ArbetsförmedlingenNyhet1 600 anställda på Arbetsförmedlingen har fått besked om uppsägning. "Det är färre än man räknat med, men det beror på att det är en enorm personalflykt just nu", säger ST inom Arbetsförmedlingens andre vice ordförande Mikael Sandberg till Publikt.
SpårtrafikenNyhetEfter en upphandling står det klart att SJ får överta driften av Öresundståg från december 2020 och åtta år framåt. Öresundstågen trafikerar Köpenhamn och Helsingör från Göteborg, Kalmar och Karlskrona via Malmö.
SPÅRTRAFIKENNyhetArriva måste riskbedöma personalens övertid och sitt sätt att förlägga arbetstiden, slår Arbetsmiljöverket fast efter en inspektion på tågoperatörens arbetsplats i Ystad. ”Alla är sjukt trötta”, säger STs lokala skyddsombud Therese Nilsson.
FörsäkringskassanNyhetFörra chefstjänstemannen på Försäkringskassan Sture Hjalmarsson ställer sig bakom förra generaldirektören Ann-Marie Beglers version av vad som föregick att hon fick gå från Försäkringskassan. Det framkommer av ett brev till ledamöterna i riksdagens konstitutionsutskott, som Expressen tagit del av.
RättsväsendetNyhetRegeringens styrning av rättskedjan har inte tillräckligt fokus på helheten, enligt Riksrevisionen. Styrningen är alltför inriktad på de enskilda myndigheterna, visar Riksrevisionens granskning.
ArbetsförmedlingenNyhetNu satsar Arbetsförmedlingen stort på en reklamkampanj som ska få fler att använda myndighetens digitala tjänster. Kampanjen innehåller tv-reklam, affischer och annonser på webben och i rikstidningar.
ARBETSRÄTTNyhetST stämmer staten för omplaceringen av den kontroversielle debattören Peter Springare. Omplaceringen skedde för att ”bestraffa en anställd som av arbetsgivaren uppfattats som obekväm och frispråkig”, skriver förbundet i sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
IntegritetNyhetTre av fyra svenskar är oroliga för hur deras personuppgifter används. Det visar en integritetsrapport från Datainspektionen, DI. Enligt rapporten är det bara hälften av de svenska företagen och myndigheterna som arbetar konsekvent med dataskydd.
PolisenNyhetNu går Polisförbundet till regeringen med ett krav att utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige. I Norge finns enligt förbundet 264 utbildade poliser som inte fått jobb inom den norska Polisen.
HÖGSKOLANNyhetFlera universitet minskar antalet anställda. Umeå universitet har skurit bort 435 årsarbetskrafter sedan 2014, trots att verksamheten går med överskott.
NORGENyhetNorska YS Stat hotar med strejk från 24 maj. I ett första steg kommer 250 medlemmar vid departementen och universitetet OsloMet att tas ut i strejk, om inte medlingen mellan parterna ger resultat.
StatsförvaltningNyhetRegeringen utnämnde på torsdagen Sofia Wallström till ny generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och Karin Grönvall till riksbibliotekarie och chef för Kungliga biblioteket, KB.
Offentlig upphandlingNyhetRegeringen har presenterat ett förslag till en ny lag som ska ge bättre statistik om offentlig upphandling. Statistiken ska bland annat ge svar på hur vanligt det är att arbetsrättsliga krav ställs i upphandlingar.
REGERINGENNyhetModeraterna väcker misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Motivet är ministerns agerande i samband med att Ann-Marie Begler fick lämna jobbet som generaldirektör för Försäkringskassan, uppger SVT.
DigitaliseringNyhetDen offentliga sektorn visar låg mognad i att hantera nya digitala investeringar samtidigt som den dras med konsekvenserna av tidigare digitala satsningar. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet.