Bild: Mostphotos

Antalet högskoleprov ska utökas

HÖGSKOLAN2020-08-13
Regeringen ger Universitets- och högskolerådet, UHR, i uppdrag att se till att högskoleprov genomförs tre gånger per år de närmaste åren, för att kompensera att proven ställts in i år, uppger Ekot.

Regeringen har beslutat att skjuta till ytterligare sex miljoner kronor till UHR för att ta fram ytterligare ett högskoleprov under 2021, 2022 och 2023. Under alla tre åren ska två högskoleprov genomföras under vårterminerna, enligt Ekot. Beslutet kommer sedan UHR beslutat att höstens högskoleprov ska ställas in, eftersom det inte kan genomföras utan ökad risk för smittspridning av coronaviruset.

”Uppdraget till UHR är att ta fram minst tre prov per kalenderår under 2021, 2022, 2023. Nu tar vi beslut om sex miljoner kronor, man får det här uppdraget och vi säger att två prov ska vara framme till våren”, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, till Ekot.

Regeringen lyfter i ett pressmeddelande också fram att antalet platser vid lärosätena har utökats för att möta ett ökat utbildningsbehov i spåren av pandemin och att giltighetstiden för tidigare genomgångna högskoleprov förlängts från fem till åtta år. Inför vårterminen 2021 kan sökande använda alla resultat från hösten 2012 och framåt för antagning.

”Oavsett var i yrkeslivet man befinner sig ska alla kunna utvecklas på det sätt man behöver för att kunna skaffa ett jobb och egen försörjning. Högskoleprovet är en viktig del i att möjliggöra utveckling och omställning, allt som kan göras för att provet ska kunna genomföras ska göras”, kommenterar Matilda Ernkrans i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.