Bild: Mostphotos

Kan bli högskoleprov för vissa i höst

HÖGSKOLAN2020-08-27

I går krävde en majoritet i riksdagens utbildningsutskott att regeringen ser till att höstens högskoleprov genomförs som planerat. I dag öppnade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, för att vissa grupper ska få möjlighet att göra provet.

Igår gick fyra partier i utbildningsutskottet – Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – ut med kravet att regeringen borde se till att det planerade högskoleprovet verkligen genomförs under hösten, uppger Ekot. Tidigare i sommar har Universitets- och högskolerådet, UHR, beslutat att provet måste ställas in för att begränsa smittspridningen av Covid-19.

Om det inte går att låta alla skriva det så ska förstagångsskrivarna prioriteras, anser majoriteten i utskottet. Tillsammans har de fyra partierna i utskottsmajoriteten 173 av riksdagens 349 mandat.

”Det var en glädjens dag ändå att vi fick majoritet i utskottet för att högskoleprovet ska genomföras. Nu måste regeringen backa. Jag förväntar mig nu att regeringen fattar ett nytt beslut att ge UHR i uppdrag att genomföra provet i höst”, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin till Ekot.

Nu verkar regeringen backa. I dag meddelade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, att det borde gå att låta en begränsad grupp skriva högskoleprovet i höst. Det skulle kunna vara de personer som inte har ett provresultat sedan tidigare.

UHR:s generaldirektör Karin Röding säger till Sveriges Radio att hon inte kan ge något besked i dag.

”Den diskussionen måste tas med dem som genomför provet. Jag har att fatta beslut om provet ska göras eller inte, men själva genomförandet är de 21 lärosätena, och vi har haft diskussioner om detta”, säger Karin Röding till Sveriges Radio.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.