Det blir inget högskoleprov i år

HÖGSKOLAN2020-09-02
Det kommer inte att ordnas något högskoleprov i höst. Rektorer på de universitet och högskolor som anordnar proven har gjort bedömningen att det inte skulle vara möjligt att genomföra ett prov utan risk för smittspridning, skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Ingen av oss rektorer vill utsätta provskrivare, provledare, provvakter eller i förlängningen svenska folket för risk för ökad smittspridning”, skriver rektorerna för alla de högskolor som arrangerar högskoleprov i den gemensamma debattartikeln.

Inför högskolornas och Universitets- och högskolerådets bestämda uppfattning backade också riksdagens utbildningsutskott på tisdagen, sedan Liberalerna ändrat uppfattning. Därmed fanns inte längre den majoritet i utskottet som Publikt tidigare skrivit om.

”Smittskyddsläget är sådant. Det är 22 myndigheter som sagt att provet inte går att genomföra och det fick majoritet i utskottet”, sade utskottets ordförande Gunilla Svantorp, S, till TT efter utskottets beslut.

Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Kristina Axén Olin anser att högskoleminister Matilda Ernkrans, S, bär ansvaret för att det nu inte blir något högskoleprov under hösten:

”Det här har varit riktigt dåligt hanterat från regeringen och nu anser man att det är för sent och omöjligt. Man har inte undersökt möjligheten att ta in fler lokaler eller fler vakter. Man har inte utlovat de pengar som efterfrågades för flera månader sedan av högskolorna”, säger hon till TT.

Matilda Ernkrans säger till TT att regeringen gjort allt den kan för att det skulle vara möjligt genomföra högskoleprovet i höst:

”Till syvende och sist så är det ansvariga myndigheter som måste bedöma om man kan genomföra högskoleprovet utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer”, kommenterar hon högskolornas ställningstaganden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.