Det kan bli högskoleprov i höst

HÖGSKOLAN2020-09-08

Regeringen är på väg att köra över de 21 lärosäten som sagt nej till högskoleprov. En nationell samordnare ska ta över ansvaret för genomförandet. Därmed kan det bli ett högskoleprov redan i höst, uppger Ekot.

En nationell provsamordnare ska få till uppgift att göra allt vad den kan för att det ändå ska bli ett högskoleprov i höst. Därmed lyfter regeringen ansvaret för högskoleprovet från de 21 lärosätena som genomför prov och centraliserar genomförandet.

”Då kan man förhoppningsvis anlägga ett helikopterperspektiv och lösa de praktiska utmaningarna, som respektive lärosäte inte har kunnat göra inom nuvarande organisation”, säger högskoleminister Matilda Ernkrans, S, till Ekot.

I samverkan med de 21 högskolorna har Universitets- och högskolerådet, UHR, som ytterst ansvarig central myndighet beslutat att något prov inte kan genomföras i höst, med hänvisning till att det skulle innebära en ökad risk för smittspridning.

I en gemensam debattartikel skrev rektorerna för alla de berörda 21 högskolorna i förra veckan att det skulle innebära avsevärda smittorisker att genomföra högskoleprovet, även om det bara skulle genomföras för dem som skriver provet för första gången.

Nu uppger Ekot att regeringen har kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna att de 21 rektorerna inte längre ska få ha något inflytande i frågan. Den nya nationella samordnaren ska ta över ansvaret för genomförandet, i samverkan med UHR.

”Vi är fortfarande i en pandemi, smittläget kommer alltid att vara avgörande för om högskoleprovet kan genomföras smittsäkert eller inte”, säger Matilda Ernkrans till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA