Det kan bli högskoleprov i höst

HÖGSKOLAN2020-09-08
Regeringen är på väg att köra över de 21 lärosäten som sagt nej till högskoleprov. En nationell samordnare ska ta över ansvaret för genomförandet. Därmed kan det bli ett högskoleprov redan i höst, uppger Ekot.

En nationell provsamordnare ska få till uppgift att göra allt vad den kan för att det ändå ska bli ett högskoleprov i höst. Därmed lyfter regeringen ansvaret för högskoleprovet från de 21 lärosätena som genomför prov och centraliserar genomförandet.

”Då kan man förhoppningsvis anlägga ett helikopterperspektiv och lösa de praktiska utmaningarna, som respektive lärosäte inte har kunnat göra inom nuvarande organisation”, säger högskoleminister Matilda Ernkrans, S, till Ekot.

I samverkan med de 21 högskolorna har Universitets- och högskolerådet, UHR, som ytterst ansvarig central myndighet beslutat att något prov inte kan genomföras i höst, med hänvisning till att det skulle innebära en ökad risk för smittspridning.

I en gemensam debattartikel skrev rektorerna för alla de berörda 21 högskolorna i förra veckan att det skulle innebära avsevärda smittorisker att genomföra högskoleprovet, även om det bara skulle genomföras för dem som skriver provet för första gången.

Nu uppger Ekot att regeringen har kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna att de 21 rektorerna inte längre ska få ha något inflytande i frågan. Den nya nationella samordnaren ska ta över ansvaret för genomförandet, i samverkan med UHR.

”Vi är fortfarande i en pandemi, smittläget kommer alltid att vara avgörande för om högskoleprovet kan genomföras smittsäkert eller inte”, säger Matilda Ernkrans till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.