Kräver att beslutet om högskoleprovet rivs upp

HÖGSKOLAN2020-08-19
Regeringen utsätts för ett växande politiskt tryck i riksdagen att ändra Universitets- och högskolerådets beslut att ställa in höstens högskoleprov. Fyra partier står bakom krav på att regeringen ska riva upp beslutet, rapporterar Ekot.

För någon vecka sedan meddelade Universitets- och högskolerådet, UHR, att höstens högskoleprov måste ställas in för att hindra ökad smittspridning av covid-19. Bakom beslutet finns brist på både lokaler och personal för att genomföra provet med tillräckligt hög smittskyddssäkerhet.

Men nu har flera av riksdagens partier ställt krav på att regeringen ska riva upp beslutet och se till att provet genomförs redan i höst. Nu senast har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna anslutit sig till Liberalerna och Moderaterna. Också Centern anser enligt Ekot att alla möjligheter måste uttömmas, för att se om provet ändå inte kan genomföras under hösten.

Oppositionspartierna tycker inte att lärosätenas argument om brist på personal och lokaler håller:

”Problem med att ordna fler klassrum och flera vakter är ju i de större städerna och jag menar att det absolut är möjligt. Det handlar ju i så fall om att tillskjuta mer pengar, att det kommer att kosta mer pengar för att genomföra högskoleprovet, men det är absolut möjligt om man vill”, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin till Ekot.

Universitets- och högskoleminister Matilda Ernkrans, S, hänvisar till att det är UHRs ansvar att genomföra högskoleprovet, och det är deras beslut som gäller, anser hon. Hon säger till Ekot att hon är beredd att se över om det behövs förändringar i ansvarsfördelningen för högskoleprovet. Men hon är inte beredd att ändra beslutet att ställa in.

”Nu har ansvarig myndighet UHR ställt in provet, och man gör det av smittskyddsskäl, att man inte kan garantera människors liv och hälsa, att kunna genomföra provet i höst. Och då får jag ju utgå från att de har gjort allt de har kunnat”, säger Matilda Ernkrans till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.