Kräver att beslutet om högskoleprovet rivs upp

HÖGSKOLAN2020-08-19

Regeringen utsätts för ett växande politiskt tryck i riksdagen att ändra Universitets- och högskolerådets beslut att ställa in höstens högskoleprov. Fyra partier står bakom krav på att regeringen ska riva upp beslutet, rapporterar Ekot.

För någon vecka sedan meddelade Universitets- och högskolerådet, UHR, att höstens högskoleprov måste ställas in för att hindra ökad smittspridning av covid-19. Bakom beslutet finns brist på både lokaler och personal för att genomföra provet med tillräckligt hög smittskyddssäkerhet.

Men nu har flera av riksdagens partier ställt krav på att regeringen ska riva upp beslutet och se till att provet genomförs redan i höst. Nu senast har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna anslutit sig till Liberalerna och Moderaterna. Också Centern anser enligt Ekot att alla möjligheter måste uttömmas, för att se om provet ändå inte kan genomföras under hösten.

Oppositionspartierna tycker inte att lärosätenas argument om brist på personal och lokaler håller:

”Problem med att ordna fler klassrum och flera vakter är ju i de större städerna och jag menar att det absolut är möjligt. Det handlar ju i så fall om att tillskjuta mer pengar, att det kommer att kosta mer pengar för att genomföra högskoleprovet, men det är absolut möjligt om man vill”, säger Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin till Ekot.

Universitets- och högskoleminister Matilda Ernkrans, S, hänvisar till att det är UHRs ansvar att genomföra högskoleprovet, och det är deras beslut som gäller, anser hon. Hon säger till Ekot att hon är beredd att se över om det behövs förändringar i ansvarsfördelningen för högskoleprovet. Men hon är inte beredd att ändra beslutet att ställa in.

”Nu har ansvarig myndighet UHR ställt in provet, och man gör det av smittskyddsskäl, att man inte kan garantera människors liv och hälsa, att kunna genomföra provet i höst. Och då får jag ju utgå från att de har gjort allt de har kunnat”, säger Matilda Ernkrans till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA