Karin Röding väljer att lämna tjänsten som generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.
Bild: Nikolay Doychinov
Karin Röding väljer att lämna tjänsten som generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.

Generaldirektör avgår i protest

HÖGSKOLAN2020-09-10

Karin Röding beslutade på onsdagen att avsluta sitt uppdrag som generaldirektör för Universitets- och högskolerådet, UHR, efter turerna om höstens högskoleprov. ”Ett politiskt spel”, konstaterar hon i ett pressmeddelande.

”Regeringen har givit mig ansvar för högskoleprovet men inte befogenheterna, och det kan jag inte acceptera. Jag har därför valt att hos regeringen begära mitt entledigande”, kommenterar Karin Röding sitt beslut.

I pressmeddelandet hävdar Karin Röding att turerna kring höstens högskoleprov beror på regeringens senfärdighet och faktaresistens, som hon inte kan ta ansvar för. Politikens beslut har byggt på känslor och inte på fakta, inte minst på den felaktiga uppfattningen att högskoleprovet är den enda vägen till högre studier, menar hon:

”Ett provresultat är bara en urvalsgrund, vid sidan om gymnasiebetyg, och en extra möjlighet att komma in på de fåtal prestigeutbildningar som har fler sökande än platser. Det avgör inte behörighet till högskolan. De flesta som söker och är behöriga kommer in. Högskoleprovet har blivit ett politiskt spel som inte har gagnat våra unga som vill skriva provet”, kommenterar hon sitt beslut.

Det avgörande för beslutet att hoppa av uppdraget som generaldirektör var regeringens beslut att tillsätta en särskild nationell samordnare för högskoleprovet, konstaterar Karin Röding:

”Jag uppfattar rollen som en överrock där ansvar och befogenheter inte längre hänger ihop.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA