1 600 anställda på Arbetsförmedlingen har fått besked om uppsägning. "Det är färre än man räknat med, men det beror på att det är en enorm personalflykt just nu", säger ST inom Arbetsförmedlingens andre vice ordförande Mikael Sandberg.
Bild: Kristofer Samuelsson
1 600 anställda på Arbetsförmedlingen har fått besked om uppsägning. "Det är färre än man räknat med, men det beror på att det är en enorm personalflykt just nu", säger ST inom Arbetsförmedlingens andre vice ordförande Mikael Sandberg.

Arbetsförmedlingen har sagt upp 1 600

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-21
1 600 anställda på Arbetsförmedlingen har fått besked om uppsägning. "Det är färre än man räknat med, men det beror på att det är en enorm personalflykt just nu", säger ST inom Arbetsförmedlingens andre vice ordförande Mikael Sandberg till Publikt.

I januari varslade Arbetsförmedlingen 4 500 anställda om uppsägning. Ett par månader senare meddelade myndighetens ledning att verksamheten på 132 kontor successivt ska avvecklas under 2019 och 2020. 

Nu har 1 600 anställda nåtts av besked om uppsägning, bekräftar Mikael Sandberg, andre vice ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

– Det är färre än man räknat med att säga upp. Men det kommer att landa på 3 500 till 4 000 färre arbetskamrater i alla fall eftersom personalomsättningen är enorm just nu, säger han till Publikt.

Han berättar att det är oerhört tufft på myndigheten.

– Dels har vi medlemmar som är förtvivlade över att de är uppsagda, dels andra som är förtvivlade för de uppsagdas skull. Därutöver så kommer våra kolleger som är kvar att få en oerhört stor arbetsbörda, säger Mikael Sandberg. 

Det slutliga antalet uppsägningar är dock inte helt klart än, enligt Arbetsförmedlingens förhandlingschef Thomas Wolf.

– Vi är inte helt klara med processen, vi har chefer kvar. Jag bedömer att vi kommer upp i totalt 1 800 uppsagda, men det vet vi först i september, för vi har förhandlingar i augusti, säger han till Publikt.

Enligt Thomas Wolf anser myndigheten att man när dessa 1 800 personer sagts upp har hanterat det stora varsel som lades på 4 500 personer, eftersom många anställda också lämnat och lämnar myndigheten.

– Uppsägningarna är rikstäckande, men när man utgår från längsta anställningstiden och har stora geografiska områden kan det slå lite okontrollerat på olika orter, säger han.

Men det kan ändå bli fråga om fler uppsägningar.

– Det är mycket som händer med Arbetsförmedlingen i övrigt, bland annat har vi nu fått ett uppdrag från regeringen och vi har tidigare aviserat att ett antal kontor ska läggas ned. Även sådana processer kan leda till uppsägningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.