Neddragningar ger arbetslösa sämre stöd

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-23
Nu börjar Arbetsförmedlingens omfattande neddragningar att märkas genom sämre stöd till dem som står längst från arbetsmarknaden, enligt en intern rapport. Det uppger Ekot.

Den främsta orsaken till att stödet till de arbetslösa blivit sämre är enligt Arbetsförmedlingen att budgeten för arbetsmarknadspolitiska program har minskat kraftigt. Men också den pågående minskningen av personalstyrkan slår hårt mot dem som står längst från arbetsmarknaden.

Enligt den interna rapporten kan resultaten, och därmed stödet till de arbetslösa, försämras ytterligare i takt med att de pågående neddragningarna genomförs fullt ut. När Arbetsförmedlingen tvingas prioritera hårdare med fokus på de som står långt från arbetsmarknaden är risken att personer som ännu inte varit arbetslösa länge kan hamna i långtidsarbetslöshet, enligt Christina Storm Wiklander, chef för Arbetsförmedlingen i norra Sverige:

"Det kan få effekten att långtidsarbetslösheten kan öka. Men vad jag också vill säga är att det här är en övergångsperiod för vi ska ha ett nytt system som är fullt utbyggt år 2021, och då kommer fristående aktörer in för att göra det jobbet. Då har vi en helt annan situation, så det här är ju vad vi kallar för glappet, under 1,5 år. Då kan det kanske bli sämre innan det blir bättre igen", säger hon till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.