De som själva kan styra över sitt arbete blir enligt rapporten kvar längre i arbetslivet.
Bild: Mostphotos
De som själva kan styra över sitt arbete blir enligt rapporten kvar längre i arbetslivet.

Arbetsvillkor avgör pensionsålder

PENSION2020-11-24

Människors arbetsförhållanden har stor betydelse för när de bestämmer sig för att gå i pension. Möjligheter att gå ned i arbetstid eller att anpassa arbetsuppgifterna kan få fler att jobba längre, enligt en studie från Inspektionen för socialförsäkringen.

Enligt Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har det stor betydelse när människor väljer att gå i pension, både för individens egna pensionsinkomster och för samhällsekonomin. ISF har undersökt vad som är viktigt för människor när de väljer att gå i pension eller fortsätta arbeta. Rapporten bygger på en enkät med cirka 12 000 personer i åldern mellan 65 och 76 år.

Rapporten visar att de flesta säger sig ha positiva motiv för sina beslut att gå i pension eller att fortsätta arbeta. De som går i pension anser att de har andra meningsfulla saker att göra än att arbeta. Och de flesta som fortsätter arbeta svarar att de gör det för att arbetet är stimulerande.

Men enligt rapporten finns det också en förhållandevis stor grupp som går i pension tidigt på grund av hälsoskäl, eller för att jobbet är för stressigt. En av fem säger också att de fortsätter att jobba främst av ekonomiska skäl.

De som själva kan styra över sitt arbete blir enligt rapporten kvar längre i arbetslivet. Framför allt verkar möjligheten att gå ned i arbetstid vara viktig för att förlänga arbetslivet. Nästan varannan av dem som arbetade heltid vid 64 års ålder gick ned på deltid efter 65. Och en av fyra av dem som jobbar efter 65 säger att de skulle vilja minska sin arbetstid.

Även arbetsgivarnas inställning spelar roll för beslutet att gå i pension eller jobba vidare. En majoritet av dem som fortsatte att arbeta efter 65 uppger att uppmuntran och stöd från arbetsgivaren har varit en bidragande orsak. Det finns också en mindre andel som säger att de gick i pension för att de kände sig motarbetade av sina arbetsgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA