De som själva kan styra över sitt arbete blir enligt rapporten kvar längre i arbetslivet.
Bild: Mostphotos
De som själva kan styra över sitt arbete blir enligt rapporten kvar längre i arbetslivet.

Arbetsvillkor avgör pensionsålder

PENSION2020-11-24
Människors arbetsförhållanden har stor betydelse för när de bestämmer sig för att gå i pension. Möjligheter att gå ned i arbetstid eller att anpassa arbetsuppgifterna kan få fler att jobba längre, enligt en studie från Inspektionen för socialförsäkringen.

Enligt Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har det stor betydelse när människor väljer att gå i pension, både för individens egna pensionsinkomster och för samhällsekonomin. ISF har undersökt vad som är viktigt för människor när de väljer att gå i pension eller fortsätta arbeta. Rapporten bygger på en enkät med cirka 12 000 personer i åldern mellan 65 och 76 år.

Rapporten visar att de flesta säger sig ha positiva motiv för sina beslut att gå i pension eller att fortsätta arbeta. De som går i pension anser att de har andra meningsfulla saker att göra än att arbeta. Och de flesta som fortsätter arbeta svarar att de gör det för att arbetet är stimulerande.

Men enligt rapporten finns det också en förhållandevis stor grupp som går i pension tidigt på grund av hälsoskäl, eller för att jobbet är för stressigt. En av fem säger också att de fortsätter att jobba främst av ekonomiska skäl.

De som själva kan styra över sitt arbete blir enligt rapporten kvar längre i arbetslivet. Framför allt verkar möjligheten att gå ned i arbetstid vara viktig för att förlänga arbetslivet. Nästan varannan av dem som arbetade heltid vid 64 års ålder gick ned på deltid efter 65. Och en av fyra av dem som jobbar efter 65 säger att de skulle vilja minska sin arbetstid.

Även arbetsgivarnas inställning spelar roll för beslutet att gå i pension eller jobba vidare. En majoritet av dem som fortsatte att arbeta efter 65 uppger att uppmuntran och stöd från arbetsgivaren har varit en bidragande orsak. Det finns också en mindre andel som säger att de gick i pension för att de kände sig motarbetade av sina arbetsgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.