Att byta jobb gynnar statlig karriär

STATEN2011-10-07

De som når de högsta chefspositionerna i statlig förvaltning har oftare än andra bytt jobb inom förvaltningen eller arbetat i andra delar av offentlig sektor, visar en ny IFAU-rapport.

Enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har de flesta högre tjänstemän i statsförvaltningen rekryterats internt inom förvaltningen. Rapporten visar också att de som dessutom har tidigare erfarenhet från andra delar av ekonomin har större chans att befordras. De flesta statliga chefer som tidigare arbetat utanför statsförvaltningen har arbetat inom andra delar av den offentliga sektorn eller inom ideella organisationer. Erfarenheter från privata företag är mer sällsynt.

”Både de som bytt jobb mellan olika delar av förvaltningen och de som rört sig mellan förvaltningen och andra delar av ekonomin har större sannolikhet att bli till exempel generaldirektör eller avdelningschef”, kommenterar Oskar Nordström Skans , en av forskarna bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

Rörlighet har relativt sett större effekt för dem som har kortare utbildning, visar granskningen. Enligt IFAU stämmer det med teorier som förutspår att rörlighet kan fungera som ett sätt att signalera hög produktivitet för dem som har mindre formella meriter.

Rapporten konstaterar också att kvinnor har lägre sannolikhet än män att befordras till de högsta chefstjänsterna. Skillnaderna uppstår redan vid övergång till lägre chefstjänster. För de kvinnor som ändå påbörjar en chefskarriär är chanserna lika stora som för män att bli befordrade. De samlade effekterna av rörlighet är i övrigt väldigt likartade för män och kvinnor.

Rapporten bygger på analyser av ett datamaterial som omfattar 40 000 personer, samtliga anställda inom den svenska statsförvaltningen med minst gymnasieutbildning under åren 1995–1997.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA