Chef anses skyldig till sexuella trakasserier

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-12-20
En medarbetare vid Arbetsförmedlingen har utsatts för sexuella trakasserier av sin chef. Det visar en utredning som genomförts av advokatbyrån Delphi på uppdrag av generaldirektör Mikael Sjöberg.

Arbetsförmedlingens generaldirektör beslutade 4 december att inleda en undersökning sedan en medarbetare uppgett att en chef på myndigheten gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. Utredningen har genomförts av oberoende medarbetare på advokatbyrån Delphi. Mot bakgrund av utredningen anser arbetsgivaren att det är uteslutet att anklagade mannen som varit avstängd återgår till sina ordinarie arbetsuppgifter.

”Arbetsförmedlingen har självklart nolltolerans mot sexuella trakasserier och det är extra allvarligt när en chef uppträder så. Dels handlar det förstås om att sexuella trakasserier har förekommit men även om att myndighetens viktiga förnyelseresa bland annat ska kännetecknas av att vi har förtroende för varandra och att vi möter varandra med respekt. Dessa kännetecken är helt grundläggande för att vi ska nå framgång i vårt förändringsarbete”, kommenterar Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Myndigheten för nu samtal om framtiden med chefen som utretts. Personalavdelningen ska enligt pressmeddelandet säkerställa att medarbetare och chef som varit involverade i utredningen får det stöd som behövs.

Advokatbyrån Delphi ska gå vidare med att utreda om arbetsgivaren kan ha brustit i utredningsplikten vid tidigare tillfällen när information om sexuella trakasserier har framkommit.

”Det är viktigt att vi alla känner till att vi som arbetsgivare är skyldig att utreda omständigheterna kring trakasserier om vi får kännedom om att en arbetstagare anser sig ha blivit utsatt för sexuella trakasserier i samband med arbetet. Utrednings- och åtgärdsskyldigheten inträder när arbetsgivaren får bekräftat att hen känner sig trakasserad”, påpekar personalchefen Lennart Gustafsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.