Chefer på myndigheter döms för mutbrott

KORRUPTION2018-10-05
Generaldirektören för Statens musikverk och två högt uppsatta chefer på Statens kulturråd döms av hovrätten för mutbrott och tagande av muta. De tre har låtit sig bjudas på dyra middagar av företrädare för kulturlivet.

2017 åtalades generaldirektören för Statens musikverk, Stina Westerberg, och två högt uppsatta chefer på Statens kulturråd för att ha deltagit i julmiddagar och vårfester arrangerade av föreningen Svenska tonsättare, FST, respektive föreningen Sveriges kompositörer och textförfattare, SKAP.

De tre myndighetsföreträdarna friades i tingsrätten, men nu dömer alltså hovrätten dem för mutbrott och tagande av muta. Rätten motiverar domen med att Statens musikverk och Statens kulturråd har i uppdrag att fördela statsbidrag inom kulturområdet och anser inte som tingsrätten att det var motiverat för myndighetsföreträdarna att närvara på tillställningarna.

Samtidigt döms företrädare för FST och SKAP för bestickning och givande av muta.

Straffet för samtliga blir böter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.