Mutdömda överklagar till Högsta domstolen

KORRUPTION2018-11-09
Musikverkets generaldirektör Stina Westerberg och två höga chefer på Statens kulturråd överklagar hovrättens fällande domar om mutbrott till Högsta domstolen. De tre dömdes efter att ha närvarat på bjudmiddagar hos organisationer för musiker.

De tre cheferna dömdes i hovrätten för mutbrott och tagande av muta, efter att ha friats i tingsrätten. De hade deltagit i middagar som ordnats av föreningen Svenska tonsättare, FST, respektive föreningen Sveriges kompositörer och textförfattare, SKAP. Påföljden blev böter.

Även de två företrädare för FST och SKAP som hovrätten fällde för att ha gett mutor har överklagat sina domar.

I överklagandena pekar de dömda myndighetscheferna på att hovrätten varit oenig i sin dom. Två jurister ansåg att deltagandet på tillställningarna varit en naturlig del i tjänsten och att förmånerna inte objektivt sett ”varit ägnade” att påverka tjänsteutövningen.

Stina Westerberg har varit tjänstledig alltsedan åtal väcktes mot henne i april 2017.

Stina Westerberg. Foto: Stefan Segolson
Stina Westerberg. Foto: Stefan Segolson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Korruption
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.