Myndighetschefer avstängda från sina jobb

KORRUPTION2017-05-02
Generaldirektören för Statens musikverk, Stina Westerberg, och direktören för Konstnärsnämnden, Ann Larsson, har stängts av från sina uppdrag tills vidare, på grund av misstanke om mutbrott.

Åklagare har väckt åtal för mutbrott mot bland andra generaldirektören för Statens musikverk, Stina Westerberg, och direktören för Konstnärsnämnden, Ann Larsson. Regeringen har beslutat att tills vidare stänga av dem från deras uppdrag.

”Det finns inte förutsättningar för dem att företräda verksamheten som myndighetschefer under den pågående rättsprocessen”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Totalt är det fem chefer vid kulturmyndigheterna Statens musikverk, Konstnärsnämnden och Statens kulturråd som åtalats för mutbrott. Bakom åtalet ligger att de åtalade låtit sig bjudas på dyra middagar av företrädare för kulturlivet.

Tills vidare leder de ställföreträdande myndighetscheferna verksamheten på respektive myndighet. Regeringen kommer senare att fatta beslut om vikarierande myndighetschefer för de båda myndigheterna.

Stina Westerberg. Foto: Stefan Segolson
Stina Westerberg. Foto: Stefan Segolson

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.