Fem chefer på kulturmyndigheter åtalas

KORRUPTION2017-04-26
Fem chefer på Statens musikverk, Statens kulturråd och Konstnärsnämnden åtalas för mutbrott, uppger Ekot. De åtalade ska ha låtit sig bjudas på dyra middagar av företrädare för kulturlivet.

Under 2014 avslöjade SRs Kaliber att föreningen Svenska tonsättare regelbundet bjudit statliga chefer på dyra middagar. Nu har chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption väckt åtal mot fem chefer inom myndigheterna Statens musikverk, Statens kulturråd och Konstnärsnämnden. De misstänks för tagande av muta. Två personer som representerar föreningen Svenska tonsättare och Sveriges kompositörer och textförfattare åtalas samtidigt för givande av muta. De straff som kan bli aktuella är dagsböter, uppger Ekot. 

”Jag har väckt åtal därför att jag anser att det har varit sådana situationer att de här middagarna inte varit tillåtna. Man får avgöra det beroende på vilken myndighet man tillhör och vad ens myndighetsutövning består i”, säger Alf Johansson till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.