Högsta domstolen tar upp korruptionsdomar

KORRUPTION2019-05-24
Högsta domstolen har gett prövningstillstånd till de chefer på statliga myndigheter som förra året dömdes för mutbrott sedan de deltagit i dyra bjudmiddagar, rapporterar Sveriges Radio.

Musikverkets generaldirektör Stina Westerberg och två höga chefer på Statens kulturråd fälldes av hovrätten för tagande av muta, samtidigt som två företrädare för föreningen Svenska tonsättare, FST, och Sveriges kompositörer och textförfattare, Skap, fälldes för givande av muta i fjol höst. De tre statsanställda myndighetsföreträdarna hade deltagit i dyra bjudmiddagar som arrangerats av FST och Skap.

Hovrätten ändrade tingsrättens friande dom och dömde alla de fem åtalade till böter för mutbrott. Hovrätten var inte enig i sin dom. Alla fem överklagade därefter den fällande domen till Högsta domstolen, som nu meddelat prövningstillstånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.