De väntar på ett slutbud

AVTAL2007-10-23

Löneutrymmet och arbetstiden för högskolelärare är frågor som måste lösas innan det blir något avtal på myndighetsområdet. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra, enligt STs förhandlingschef Johan Tengblad.

Ett slutbud från Arbetsgivarverket kan komma inom kort. Men än återstår flera knutar att lösa innan Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR – där ST ingår – är överens med Arbetsgivarverket om innehållet i det centrala avtalet.

För ST är utgångspunkten att löneutrymmet ska vara minst 10,2 procent under den kommande treårsperioden. Det är vad de flesta andra löntagare på den svenska arbetsmarknaden får.

Men de procentsatser som presenterats hittills ligger långt under 10,2 procent, förklarar Johan Tengblad.

En annan fråga som inte har kunnat lösas handlar om fackets inflytande över lönesättningen. ST vill att de lokala parterna ska prata ihop sig om lönekriterier och löneprinciper innan förhandlingarna börjar. Kan man inte komma överens ska man kunna vända sig till de centrala parterna. Men det är inte en ordning som Arbetsgivarverket har nappat på.

Om lönerna sätts i lönesättande samtal mellan chef och medarbetare menar ST och OFR att parterna ska stämma av om lönekriterierna är uppfyllda innan de nya lönerna fastställs. Men det är inte heller något som Arbetsgivarverket vill gå med på, enligt Johan Tengblad.

Nämnder för arbetstider

Men det finns också frågor det råder enighet om. Arbetsgivarverket har släppt kravet på att arbetsgivaren ska ha sista ordet om de lokala parterna inte kan enas om arbetstidens villkor. I stället ska det inrättas arbetstidsnämnder lokalt och centralt som kan ta över när parterna inte kan enas. Men facket måste fortfarande acceptera eventuella förändringar innan de kan genomföras.

En annan nyhet är att det ska skrivas in i avtalet att arbetstidens förläggning ska utgå från verksamhetens behov.

– Men det är egentligen ingen skillnad jämfört med i dag. Det är självklart verksamheten som styr, säger Johan Tengblad.

Parterna är också eniga om att begränsa den tid som man kan få hjälp via det statliga trygghetsavtalet. Samtidigt får fler tidsbegränsat anställda tillgång till förmånerna i avtalet.

Tjänstepensionsavtalet, PA03, ska förändras. Arbetsgivaren ska betala in mer pengar till pensionssystemet, vilket ger högre pensioner. För dem som får sjukpension i framtiden kommer överenskommelsen dock att innebära en försämring. Men de som redan i dag har sjukpension påverkas inte av förändringen, påpekar Johan Tengblad.

Sacos-s går till medling

En fråga som kan sinka avtalsförhandlingen rör arbetstiderna för högskolelärare. Arbetsgivarverket vill ta bort nuvarande ordning för hur mycket undervisningsskyldighet respektive forskningstid en högskolelärare ska ha. Saco-s, som har hunnit längre än OFR i sina förhandlingar med Arbetsgivarverket, har redan gått till medling på den frågan.

– Vi har samma uppfattning som Saco-s, säger STs tillträdande förhandlingschef Helene Bergstedt. Därför kommer vi inte att skriva under något avtal innan den frågan är löst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA