Digitalisering av staten ska utredas

E-FÖRVALTNING2016-05-23
Regeringen har tillsatt en utredare för att få till en effektivare styrning av nationella digitala tjänster som Mina Meddelanden och Svensk e-legitimation.

Där det är möjligt och relevant ska digitala lösningar vara förstahandsvalet i den offentliga sektorns kontakter med medborgare och företag, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Därför är nationella digitala tjänster som till exempel Mina Meddelanden och Svensk e-legitimation avgörande förutsättningar för att offentlig sektor ska kunna digitaliseras.

”Vi måste få en effektivare styrning när det gäller utveckling och införande av digitala tjänster som används av alla myndigheter, kommuner och landsting. Vi måste också bli bättre på att ta tillvara innovationskraften i näringslivet och hitta former för samarbete med företagen som utvecklar de digitala tjänsterna”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg, S, i pressmeddelandet.

Regeringen har utsett Hans-Eric Holmqvist till särskild utredare med ansvar för utredningen Effektiv styrning av nationella digitala tjänster i en samverkande förvaltning. Utredningen ska analysera och lämna förslag till utformning av:

  • organisering och ansvarsfördelning för de nationella digitala tjänsterna,
  • åtgärder och incitament för att uppnå en ökad användning av de nationella digitala tjänsterna, och
  • samverkan mellan offentlig och privat sektor i tillhandahållandet av de nationella digitala tjänsterna.

Som Publikt tidigare har rapporterat skulle en ny e-legitimation för stat, kommuner och landsting vara i drift redan i sommar. Men systemet hade så stora brister att E-legitimationsnämnden lagt ned projektet och i stället tagit fram en övergångslösning. Nu börjar arbetet om från början, med målet att en ny e-legitimation ska vara på plats 2018.

Hans-Eric Holmqvist ska redovisa uppdraget senast 31 oktober 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.