Flytt av servicekontor skjuts upp

STATENS SERVICECENTER2018-08-30
Regeringen skjuter upp överföringen av de statliga servicekontoren till Statens servicecenter. Orsaken sägs vara att det behövs lagändringar, som kräver ett riksdagsbeslut.

Sedan i våras pågår förberedelser inom Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten för att överföra drygt 100 statliga servicekontor till Statens servicecenter. Kontoren ger service till medborgarna inom alla de tre myndigheternas verksamhetsområden, och de drivs i dag av antingen Skatteverket eller Försäkringskassan.

Ett stort antal anställda, motsvarande runt 760 årsarbetskrafter, påverkas av förändringen som var planerad till kommande årsskifte. Fackliga så kallade inrangeringsförhandlingar om avtalsvillkor pågår, där bland andra ST deltar.

Men i dag har regeringen beslutat att slå på bromsen och skjuta upp överföringen till 1 juni nästa år. Enligt den information som skickats från Regeringskansliet till personer på Försäkringskassan, och som Publikt tagit del av, är orsaken till beslutet att regeringen ”är mån om att säkerställa att nödvändig reglering införts innan överföringarna och inordnandet av uppgifter sker”.

I beskedet till myndigheten sägs också att det förestående riksdagsvalet påverkar ”möjligheterna att aktivt bereda frågor i Regeringskansliet under delar av hösten 2018”.

Publikt söker civilminister Ardalan Shekarabi, S, för en kommentar. Finansdepartementets pressekreterare bekräftar dock att beslutet är fattat på regeringens sammanträde tidigare i dag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.