JämOs granskning höjer löner

JÄMO2007-11-01

Tusentals anställda får mer i lön sedan JämO tvingat arbetsgivarna att göra korrekta lönekartläggningar. Hittills har man hittat osakliga löneskillnader som motsvarar 40 miljoner kronor per år.

Den kallas Miljongranskningen, JämOs satsning på att skärskåda lönekartläggningar hos ett antal statliga och privata arbetsgivare med sammanlagt en miljon anställda. Första etappen är nu avslutad, och 292 av 380 arbetsgivare har blivit färdiggranskade. Knappt en av tio uppfyllde lagens krav om korrekta kartläggningar och handlingsplaner för jämställda löner när granskningen startade.

Hittills har JämO hittat osakliga löneskillnader som årligen uppgår till nästan 40 miljoner kronor. Det innebär att minst 3 000 kvinnor och 300 män i genomsnitt kan räkna med en tusenlapp mer i månadslön, jämfört med vad de har i dag.

Granskningen har också visat sakliga löneskillnader, sådana som till exempel bygger på skillnader i kompetens, position och erfarenhet mellan män och kvinnor.

– Men att det finns sakliga skäl för löneskillnader innebär inte att lönerna är jämställda, det är snarare uttryck för kvinnors och mäns olika villkor på arbetsmarknaden, kommenterar jämställdhetsombudsman Anne-Marie Bergström i ett pressmeddelande.

Nästan varannan granskad arbetsgivare räknar med att behöva ta till andra åtgärder än lönejusteringar för att uppnå mer jämställda löner, till exempel för att få fler kvinnor på ledande positioner.

Nu inleds nästa etapp i Miljongranskningen, som omfattar 200 arbetsgivare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA