Jämställd pappa oftare sjukskriven

FÖRSÄKRINGSKASSAN2015-01-15

Pappor som tar omfattande ansvar för hem och barn löper ökad risk för sjukskrivning. Redan tidigare har konstaterats att dubbelarbetande kvinnor oftare blir sjukskrivna.

En pappa som tar ett stort ansvar i hemmet och har en likvärdig ställning i arbetslivet som sin partner, löper större risk att bli sjukskriven, visar en studie från Försäkringskassan. Det är sedan tidigare känt att mammor med flera barn är sjukskrivna mer än dubbelt så ofta som män.

En arbetsfördelning med mannen som huvudförsörjare och kvinnan som huvudansvarig för obetalt arbete i hemmet minskar risken för sjukskrivning.

Mammors risk att bli sjukskrivna minskar enligt studien när pappan tar ett större ansvar för hemarbetet. Papporna löper tvärt om ökad risk att bli sjukskrivna när de tar ett större ansvar för hemarbetet, jämfört med när mamman har huvudansvaret. Samtidigt som jämställdheten för hemarbetet ökar så ökar även jämställdheten sett till risken att bli sjukskriven.

”Kvinnor och män närmar sig den jämställda fördelningen från olika håll. Mer jämställt betyder mindre ansvar i hemmet för kvinnor, mer ansvar för män. Man ska också komma ihåg att sjukskrivningsriskerna ligger på olika nivåer från början – medan mammors risk ökar från relativt högt till ännu högre, ökar pappors risk från relativt lågt till lite högre. Alltså innebär en ökad jämställdhet en utjämning av riskerna och därmed också ökad jämställdhet i sjukskrivningsrisker”, säger Försäkringskassans analysdirektör Laura Hartman i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA