A-kassan klarar inte omställning till nyår

A-KASSAN 2006-10-20

STs a-kassa tror inte att man hinner ställa om till de ändrade a-kasseavgifter som träder i kraft vid årsskiftet. Enligt a-kassans remissvar är reformen rättsosäker och motverkar intresset att arbeta.

Den 1 januari nästa år höjs a-kasseavgifterna kraftigt för alla a-kassemedlemmar som är i jobb. Men arbetslösa ska inte betala den förhöjda avgiften, och det får stora konsekvenser för a-kassans administration. STs a-kassa, som i dag använder STs medlemsregister, måste redan till årsskiftet bygga upp ett eget medlemsregister och ett datasystem som kan skilja mellan arbetslösa och icke arbetslösa medlemmar. I dag betalar alla lika hög avgift.

– Tekniskt är det genomförbart, men i övrigt är det knappast möjligt att klara det, säger Marianne Kjellquist, chef för STs a-kassa. Vi måste samordna oss med Försäkringskassan kring en ny produkt.

Även om man inte hinner få igång systemet och därmed ta in de högre avgifterna från medlemmarna, måste a-kassan leverera in den förhöjda avgiften till statskassan från årsskiftet.

– Det klarar vi ungefär en månad om vi inte får in motsvarande avgifter från medlemmarna, säger Marianne Kjellquist.

I remissvaret från STs a-kassa påpekas att även den som bara arbetat enstaka dagar under en månad måste betala den förhöjda avgiften, liksom arbetslösa som varit sjukskrivna någon period under månaden. Avgiften kan därför skifta från månad till månad, vilket är rättsosäkert för den enskilde och innebär mycket merarbete för kassorna, enligt remissvaret.

– Dessutom kan det motverka arbetslinjen. Det kanske inte lönar sig att ta ett tillfälligt jobb ett par dagar, eftersom man då måste betala full a-kasseavgift.

Den en vecka korta remisstiden för regeringsförslaget går ut på måndag, då regeringskansliet anordnar en hearing i frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA