TCO avvisar hela a-kasseförslaget

A-KASSAN2006-10-30

Regeringens förslag om a-kassan kan helt enkelt inte genomföras. Det missgynnar kvinnor, pressar lönerna nedåt och gör att fler arbetslösa inte klarar sig på ersättningen, säger TCO-ordförande Sture Nordh.

På måndagen hölls en hearing i Regeringskansliet om regeringens förslag till ersättningsnivåer och inträdesvillkor i arbetslöshets-försäkringen. Samtidigt lämnade TCO sitt remissvar.

Regeringens ändringar i a-kassereglerna kan var och en för sig framstå som harmlösa och tekniska, enligt TCO. Men sammantaget innebär de att principen att försäkringen ska täcka inkomst-bortfallet försvagas ytterligare och att personer med svag ställning på arbetsmarknaden drabbas hårt.

TCOs beräkningar visar att en genomsnittlig medlem bara får ut 66 procent av sin gamla lön i a-kasseersättning om förslaget att sänka den högsta dagersättningen från 730 till 680 kronor genomförs. ”Arbetslöshetsförsäkringen håller på att omvandlas från en försäkring till ett grundtrygghetssystem med allt hårdare villkor och kontroller i syfte att motivera arbetslösa att hitta ett nytt arbete”, säger TCO i sitt remissvar.

Det stora problemet i dag är enligt TCO legitimiteten och den dåliga försäkringsmässigheten i a-kassan, inte att det lönar sig för dåligt att jobba jämfört med att vara arbetslös.

Tjänstemannafacket kritiserar därefter varje punkt i förslaget:

  • Det skärpta arbetsvillkoret från 70 till 80 timmar per månad för att få a-kassa ställer många deltidsarbetande – främst kvinnor – utan ersättning vid arbetslöshet.
  • Slopandet av möjligheten för den som studerat att få grundbeloppet i a-kassan innebär att många tvingas leva på socialbidrag och får en ”djupt olycklig start på arbetslivet”.
  • Sänkningen av ersättningen till 70 respektive 65 procent är ett uttryck för en förenklad och missvisande syn på incitamentens roll i försäkringen.
  • Behovsprövning utifrån försörjningsbörda – den som har barn kan få fler ersättningsdagar – hör inte hemma i en försäkring som bygger på principen om inkomstbortfall. Dessutom kan a-kassorna inte lagligen begära in den typen av uppgifter.
  • För full a-kassa krävs heltidsarbete det senaste året, mot ett halvår i dag. Det drabbar bland annat frilansare, föräldralediga och vikarier.

I utkastet till propositionen betonar regeringen att människor som kan få ekonomisk ersättning vid tillfälliga perioder av arbetslöshet blir trygga och vågar pröva nya arbeten. ”Det förslag som man i samma propositionsutkast levererar motverkar i alla delar detta mål”, kommenterar TCO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA