TCO anmäler Sverige till EU

A-KASSAN2006-10-31

Regeringens a-kasseförslag bryter mot EUs bestämmelser om likabehandling av kvinnor och män, hävdar TCO efter en analys av rättsläget. Om riksdagen röstar ja till förslaget kommer TCO att anmäla Sverige till EU-kommissionen.

– A-kassereformen vilar på en tveksam rättslig grund, säger TCO-juristen Samuel Engblom, som doktorerat på EG-rätten. Det hänger ett hot om domstolsprocesser över den, och det skapar en osäkerhet om det rättsliga läget och om de ekonomiska konsekvenserna. Det handlar om stora pengar.

Enligt hans och TCOs bedömning bryter flera delar i regeringens förslag mot EG-rättens förbud mot könsdiskriminering. Det är frågan om så kallad indirekt diskriminering, det vill säga regler som till synes är könsneutrala, men i praktiken kraftigt missgynnar personer av endera könet.

TCO anser att kvinnor missgynnas av arbetskravet för att kvalificera sig för a-kassa. Det höjs från 70 till 80 timmars arbetstid per månad, vilket motsvarar 18 timmar i veckan. Enligt statistik från SCB är nästan två av tre som arbetar så kort tid kvinnor.

Även den som jobbar deltid mer än 20 timmar i veckan hamnar under kvalgränsen om man måste vara hemma mer än en dag under månaden, exempelvis om man är sjuk eller har ett sjukt barn. Det beror på att kvalificeringen för a-kassa grundas på faktiskt arbetad tid. Fyra av fem som arbetar 20-34 timmar i veckan är kvinnor.

EUs medlemsländer har rätt att tillämpa diskriminerande regler om det kan motiveras av en legitim social eller arbetsmarknadspolitisk målsättning, och om åtgärden är ”lämplig och nödvändig” för att nå målet. Men regeringen har endast angett svepande påståenden om att sysselsättningen främjas, och det räcker inte enligt EG-domstolens praxis. Hänvisningar till statsbudgetens begränsningar duger inte heller.

TCO har anmält Sverige till EG-kommissionen en gång tidigare. Då gällde det arbetsskadeförsäkringen, som facket ansåg missgynnade kvinnor. Regeringen utredde frågan, konstaterade att reglerna var diskriminerande och föreslog ändringar som riksdagen antog. TCO drog därefter tillbaka sin anmälan.

– Vi kommer naturligtvis att tillsända regeringen den här analysen. En klok regering bestämmer sig då för att inte införa diskriminerande regler, säger TCOs ordförande Sture Nordh.

– Jag tror inte att regeringen medvetet bestämt sig för att diskriminera kvinnor, tillägger han. Men om man utgår från en idé och gör om den till en proposition utan att se på konsekvenserna, då hamnar man här.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA